Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Niet-indicerende verpleegkundigen positief over indicaties collega’s

Drie kwart van de verpleegkundigen en verzorgenden die zelf niet indiceren vindt dat de indicaties die collega's stellen over het algemeen goed aansluiten bij de zorgvraag van cliënten.
Foto Arno Massee

Dat blijkt uit een onderzoek van het Nivel onder 302 verpleegkundigen en verzorgenden werkzaam in de wijkverpleging. 152 respondenten gaven aan niet zelf te indiceren, 136 verpleegkundigen doen dat wel, van hen is 114 hbo-opgeleid en 22 mbo-opgeleid.*

Ondersteunende documenten

Het Nivel vroeg ook naar ervaringen met het gebruik van ondersteunde documenten voor indicatiestelling, namelijk deze documenten:

Ongeveer de helft (47%) gebruikt het Normenkader, de andere documenten zijn minder bekend. Verpleegkundigen die de documenten wel gebruiken voelen zich vaker volledig competent voor het stellen van indicaties. Daarom pleiten de onderzoekers voor meer bekendheid van de documenten.

De documenten bundelen is mogelijk ook verstandig, omdat indicerende verpleegkundigen niet unaniem tevreden zijn over de behulpzaamheid, schrijven de onderzoekers verder.

Twee nieuwe handreikingen voor onderbouwd indiceren werden vorige maand gepubliceerd door V&VN.

Beïnvloeding bij indicatiestelling

Vrijwel alle respondenten geven aan dat ze zich vrij voelen om de zorg te indiceren die ze nodig achten. Maar beïnvloeding van anderen is er wel, zo zegt een derde dat zorgverzekeraars indicaties beïnvloeden. ‘Vooral bij het indicatiestellen van een PGB neemt de zorgverzekeraar beslissingen over het al dan niet toekennen zonder dit met de indicerende wijkverpleegkundige te overleggen’, schrijft een verpleegkundige.

Nivel-onderzoeker Kim de Groot pleit voor meer overleg over indicatiestelling tussen verpleegkundigen en verzorgenden onderling. ‘Want een kwart is blijkbaar minder tevreden over de indicatiestelling, terwijl het uiteraard wel belangrijk is dat cliënten de juiste zorg krijgen.’ Daarnaast pleit ze voor meer overleg op landelijk niveau tussen verpleegkundigen en zorgverzekeraars.

*De resultaten zijn gebaseerd op een breder onderzoek naar de kwaliteit van wijkverpleging. Niet alle respondenten hebben alle vragen over indicatiestelling beantwoord, aldus Nivel-onderzoeker Kim de Groot.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.