Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

‘Niet kunnen rekenen is een kwalijke zaak’

Beroepsvereniging V&VN vindt de resultaten van het Nursing-onderzoek over verpleegkundig rekenen niet verrassend, maar wel zorgwekkend. ‘Het strookt met wat wij in de praktijk zien,' zegt Monique Roedoe, hoofd communicatie van V&VN.
'Niet kunnen rekenen is een kwalijke zaak'

De beroepsvereniging pleit dan ook nog altijd voor een structurele rekentoets voor verpleegkundigen, meerdere malen per jaar. ‘Als een verpleegkundige zakt voor de toets, moet dit bovendien een consequentie hebben. Verpleegkundigen mogen geen werkzaamheden rond rekenen meer uitvoeren, totdat zij bijscholing hebben gevolgd en de rekentoets halen.’

Verpleegkundigen moeten kunnen rekenen
Dat vindt ook verpleegkundige in opleiding Jessica. Zij reageert op het bericht op Nursing.nl van afgelopen dinsdag en noemt het een ‘kwalijke zaak’ dat er nog zoveel rekenfouten worden gemaakt. ‘Juist dáárom vind ik dat ieder kwartaal een rekentoets moet worden afgenomen waar je een 10 voor moet halen. Dit hoeft en mag geen probleem zijn, je moet het gewoon kunnen.’

Medicatiefouten
Volgens Chiel, ook verpleegkundige in opleiding, valt niet alles te verwijten aan de rekenvaardigheid van hem en zijn collega’s. ‘Het rekenen is maar een stukje van het geheel dat mis kan gaan.’ Bij sommige ervaren collega’s ziet hij een soort nonchalance bij het klaarzetten van depots. ‘Ik denk dat er meer fouten gemaakt worden door routine en automatisch handelen. Het is inderdaad makkelijk om de opleiding en de ‘jeugd van tegenwoordig’ de schuld te geven maar bij medicatie gaat het volgens mij vaker mis door onvoldoende controle voor het geven. De fouten die ik gezien heb en waar ik over gehoord heb waren, bijna allemaal, door onvoldoende controles.’

Die controles worden ook bij verpleegkundige Linda en haar collega’s erg serieus genomen. ‘Als er gerekend moet worden rekent één verpleegkundige de som opnieuw uit zonder het antwoord van haar collega te weten. Als er verschillen in uitkomst zijn, doen we dit opnieuw. Maar dit komt heel weinig voor.’

Bijscholing verpleegkundig rekenen
Dat verpleegkundigen wel degelijk met het rekenen bezig zijn, kan V&VN goed merken. ‘Sinds enige tijd kunnen verpleegkundigen bij ons een e-learningmodule over medisch rekenen volgen, wat ook zeer regelmatig gebeurt. Dat geeft aan dat verpleegkundigen zich er wel voor inzetten,’ aldus Roedoe.

Ook is de beroepsvereniging in samenwerking met het CITO en de brancheverenigingen bezig met de ontwikkeling van een rekentoets voor ziekenhuizen. V&VN heeft de normering van de toets gedaan. Wanneer de toets beschikbaar is, is nog niet bekend, maar het zal niet lang meer duren. ‘Of het dit jaar nog gaat lukken weet ik niet, maar we zitten in de afrondende fase,’ zegt Monique Verkerk van V&VN tegenover Nursing. Overigens bestaat er wel al een toets van het CITO voor verpleegkundigen niveau 4.

Nursing-onderzoek rekenen
Uit het onderzoek van Nursing, dat dinsdag gepubliceerd werd, blijkt dat vier op de tien verpleegkundigen nog altijd grote moeite heeft met rekenen. Uit het onderzoek kwam dat 41 procent van de ondervraagde verpleegkundigen een 5 of lager scoort op de aan hen voorgelegde vragen. Het rekenonderzoek is in 2007 voor het eerst gedaan, toen scoorde 43 procent een onvoldoende. 

Door: redactie Nursing

Twitter
Op de hoogte blijven? Volg Nursing.nl op Twitter!

8 REACTIES

 1. Beste Hanneke, ik had het zelfde probleem, echter ik heb zelf gewoon niet goed gelezen en te snel gehandeld. Eén mailtje naar E-nursing en het is zelfs op zondag nog voor me geregeld. Ik kom meteen beginnen.
  Klasse!
  Nursing en E-nursing bedankt!
  Joost

 2. Lees alle reacties
 3. Hoi Hanneke, dat klopt, lees maar goed de instructie door die er bij staat:
  Klik eerst op schrijf me in en vul dan de bestelcode in (werkgeverslicentie). Klik vervolgens op toevoegen en bevestig dan door op “betalen” te klikken. Uiteraard hoef je niet te betalen, de factuur springt vanzelf op 0.
  Ga dan naar “mijn cursussen” en de cursus staat voor je klaar!

 4. hoi,
  ik heb vandaag de nursing thuis gekregen met de code voor de cursus rekenen, aangezien ik volgende week een toets heb over verpleegkundig rekenen ben ik er erg blij mee en wilde ik deze openen! Helaas lukt het niet en krijg ik steeds een rekening, zijn er meer mensen die er moeite mee hebben?
  Groet!

 5. Ik heb na veel oefenen ( in eigen vrije tijd) de toets met pijn en moeite gehaald. Dit zal zich volgend jaar weer zo herhalen en in de tussentijd ben ik het meeste weer vergeten omdat ik het op de afdeling waar ik werk zo goed als nooit hoef toe te passen.

 6. Er wordt hier met hagel op een mug geschoten…. Alsof alle verpleegkundigen moeten kunnen rekenen? Als de scholing en bijscholing zich nu eens zou richten op de verpleegkundigen voor wie kunnen rekenen. Voor een heel groot deel van de verpleegkundigen is dit helemaal niet relevant.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.