Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Niet minder depressie door gym in verzorgingshuis

Ouderen die in verzorgingshuizen of verpleeghuizen meedoen aan een bewegingsprogramma zijn hierdoor niet minder depressief dan ouderen die niet bewegen.
Niet minder depressie door gym in verzorgingshuis

Dat beweren Martin Underwood (University of Warwick) en collega’s in The Lancet. Omdat depressie veel voorkomt onder ouderen in zorginstellingen en bovendien geassocieerd is met een verhoogde mortaliteit, onderzochten de auteurs een veelbelovende interventie: bewegen in groepen. Zij onderzochten zo’n 900 verpleeghuis- en verzorgingshuisbewoners. De ene helft nam deel aan een bewegingsprogramma, wat inhield dat ze twee keer per week 45 minuten intensief bewogen. Na zes maanden bleek er geen verschil tussen de twee groepen te zijn, qua depressieve symptomen, maar ook wat betreft cognitief functioneren, angst om te vallen, aantal botbreuken, mortaliteit en kwaliteit van leven.

Doen bij depressie

Onlangs kwam Ruslan Leontjevas (UMC St Radboud) en collega’s naar buiten met positieve resultaten van een onderzoek naar depressie in verpleeghuizen. Zij onderzochten het effect van het zorgprogramma ‘Doen bij Depressie’ op 33 verpleeghuisafdelingen. Dit programma bestaat vooral uit activiteiten en gesprekstherapie, maar wanneer nodig ook uit behandeling met antidepressiva. Deze aanpak zorgde op somatische afdelingen voor significant minder depressie, op dementie-afdelingen bleef dit effect helaas uit. De auteurs denken dat het programma vooral helpt omdat het depressie regelmatig en vroegtijdig opspoort.

 

Bron: Medisch Tijdschrift voor Geneeskunde, The Lancet

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.