Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

‘Niet-reanimerentattoo niet rechtsgeldig’

Een tatoeage met de tekst ‘niet reanimeren’ heeft niet dezelfde rechtskracht als een schriftelijke wilsbeschikking of een niet-reanimerenpenning. Alleen de aanwezigheid van een niet-reanimerentattoo is waarschijnlijk onvoldoende om de reanimatie niet te starten.
'Niet-reanimerentattoo niet rechtsgeldig'

Dat schrijft gezondheidsjurist Peter Simons in een juridisch advies in Nursing februari.

Onlangs vertelde een zoon in de brievenrubriek van Relevant, het magazine van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE), dat zijn moeder van 88 jaar ‘na rijp beraad’ net boven haar linkerborst een tatoeage liet zetten met de tekst ‘niet reanimeren’.

Schriftelijke wilsbeschikking
Volgens Simons zal deze tattoo door verpleegkundigen niet als rechtsgeldig document worden gezien. Hij verwijst naar de WGBO (artikel 7: 465 in het Burgerlijk Wetboek) waarin staat dat verpleegkundigen schriftelijke verklaringen waarin de patiënt aangeeft niet te willen worden gereanimeerd, moeten respecteren. Een schriftelijke wilsbeschikking moet aan een aantal zorgvuldigheidseisen voldoen om ervan uit te mogen gaan dat de verklaring ‘echt’ is. Simons: ‘De verklaring moet handgeschreven en ondertekend zijn en de verklaring moet voorzien zijn van de geboortedatum en een pasfoto van de patiënt. De verpleegkundige moet de verklaring niet opvolgen als zij goede redenen heeft om aan te nemen dat de verklaring niet meer past bij de later geuite wil van de patiënt.’

Reanimatie starten
De tatoeage ‘niet-reanimeren’ voldoet niet aan de zorgvuldigheidseisen, aldus Simons. ‘Daarom is het onwaarschijnlijk dat de rechter de tatoeage als rechtsgeldig zal accepteren. De tatoeage kan waarschijnlijk wel aanvullend bewijs vormen voor de verpleegkundige om niet te reanimeren. Bijvoorbeeld als de verpleegkundige van de patiënt heeft gehoord dat hij niet wil worden gereanimeerd. Of een verpleegkundige aansprakelijk is voor het (niet) reanimeren hangt dus af van de concrete situatie. Alleen de aanwezigheid van een tatoeage is waarschijnlijk onvoldoende om de reanimatie niet te starten.’

Heb jij ook een juridische vraag? Laat hem beantwoorden door de juristen van Nursing.

Door: redactie Nursing, Marloes Oelen

Meer Nursing


NursingBanen

Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl


Quinten Manuel, blogger
Quinten (18) is derdejaars mbo-verpleegkunde (bol) in Groningen. Hij blogt over zijn leven als verpleegkundige in opleiding en alles wat hij tegenkomt.
Ga naar de weblog van Quinten.

NursingExperts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan.
Volg de Nursing Experts.

6 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Een medisch ethicus in een van de academische ziekenhuizen gaf in een les over ethiek rondom. Het levenseinde aan dat een dergelijke tatoeage een heel duidelijke wilsbeschikking is, die hij niet snel zou negeren. Iemand met een niet reanimeren-tatoeage zal ik daarom ook niet snel gaan reanimeren, ook al voldoet het niet aan ‘de regeltjes’.

 3. Wat een onzin. De WGBO draait om ‘goed hulpverlenerschap’. Wanneer je iemand niet reanimeert waarvan in redelijkheid en billijkheid kan worden aangenomen dat deze dat ook niet wenselijk vond, zal geen (tucht)rechter tot een veroordeling overgaan.
  Het tegenovergestelde lijkt me eerder reden voor een veroordeling: Wel reanimeren terwijl je op de hoogte bent van de NR-tatoeage.
  Punt is dat er op dit gebied nauwelijks jurisprudentie bestaat. Hoe dan ook: Meneer Simons kletst maar wat en maakt verpleegkundigen onnodig bang. Mijn advies: denk na over de dingen die je doet en neem de wens van de patiënt als uitgangspunt. Ook als deze op zijn borst getatoeëerd staat.

 4. Dit gaat wel erg ver. Komt er in de praktijk op neer dat ik iedereen zou moeten reanimeren op mijn werk. Er is niemand met een handgeschreven verklaring, incl pasfoto. Als ik besluit niet te reanimeren, op basis van een standaard verklaring die alleen ondertekend is, ben ik dan nalatig en klaar voor het tuchtrecht?

 5. Bij een reanimatieverklaring in het ziekenhuis hebben we toch ook geen handtekening en pasfoto? Deze heb je ook niet wanneer je een ketting draagt met dit soort info.
  Ik neem aan dat een tattoo artist dit ook niet zomaar zet, zonder extra navraag te doen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.