Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Niet stoppen met verpleegkundig specialisten’

Het is onwenselijk dat ziekenhuizen stoppen met het inzetten van verpleegkundig specialisten. Dat laat demissionair minister Ab Klink van VWS weten.
'Niet stoppen met verpleegkundig specialisten'

Onlangs kwam naar voren dat één op de tien ziekenhuizen van schrik de inzet van verpleegkundig specialisten staakt. Dat is een reactie op berichten van eind mei, waaruit bleek dat nurse practitioners regelmatig onbevoegd medische handelingen uitvoeren en daarvoor onterecht hoge specialistentarieven hanteren.

Toekomst van zorg
Naar aanleiding van Kamervragen hierover meldt Klink dat deze schrikreactie niet de bedoeling is en dat ziekenhuizen gewoon moeten blijven werken met verpleegkundig specialisten. ‘Taakherschikking en daarmee de inzet van verpleegkundig specialisten is van belang voor de toekomst van de zorg’, schrijft hij in een brief.

Wijziging Wet BIG
Er staat een wijziging van de Wet BIG op stapel, waarin wordt geregeld dat verpleegkundig specialisten voorbehouden handelingen mogen verrichten (ook zonder opdracht van de arts). Volgens Klink is dat niet dé oplossing, maar zal het wel de huidige belemmeringen voor taakherschikking verminderen. Over het tariefprobleem zal het nieuwe kabinet zich buigen, meldt Klink.

MedicalFacts / Skipr
Door: redactie Nursing

Abonneren
Altijd op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen en achtergronden in je vak? Neem dan nu een abonnement op Nursing!

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.