Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuw beroepscompetentieprofiel voor mbo-v’ers

De sociale partners in de zorg hebben een nieuw beroepscompetentieprofiel ontwikkeld voor mbo-verpleegkundigen die in de vvt-sector aan het werk willen.
Nieuw beroepscompetentieprofiel voor mbo-v’ers

In opdracht van Stichting Arbeidsmarkt- en Opleidingsbeleid Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg (A+O VVT) zijn de bestaande beroepscompetentieprofielen van mbo-verpleegkundigen en verzorgenden, die stammen uit 2007, geactualiseerd. In een beroepscompetentieprofiel staat beschreven wat de kerntaken zijn van de mbo-verpleegkundige en verzorgende in de VVT-branche, met welke probleemsituaties zij mogelijk te maken krijgt (dilemma’s) en wat zij moet kunnen en kennen (competenties) om haar werk goed uit te oefenen. De beroepscompetenties dienen als input om de beroepsopleiding up to date te maken en aan te laten sluiten bij wat de praktijk vraagt. Dat is belangrijk om toekomstige professionals via een beroepsopleiding goed voor te bereiden op de functies die ze gaan vervullen in VVT-organisaties.

NIET hetzelfde als de beroepsprofielen van V&VN
Volgens Henk Kanters van Actiz, voorzitter van de begeleidingscommissie, was vanuit het beroepsveld veel vraag naar een actueel beroepscompetentieprofiel. ‘In de laatste jaren is er veel veranderd. Ontwikkelingen als eigen regie van de cliënt, zorgtechnologie, verbindend samenwerken, betrekken van vrijwilligers en mantelzorgers zijn de laatste jaren steeds actueler geworden. Deze ontwikkelingen zijn van grote invloed op de taken en beroepscompetenties van verpleegkundigen. Dit is dan ook in het nieuwe beroepscompetentieprofiel meegenomen.’
De beroepscompetentieprofielen voor de mbo’ers zijn trouwens niet te verwarren met de beroepsprofielen die beroepsorganisatie Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) op 8 maart presenteert. Deze beroepsprofielen beschrijven de toekomstige (2020) beroepsuitoefening per beroepsgroep generiek en in algemene zin. Daardoor kunnen ze niet direct worden gebruikt om de curricula van opleidingen mee vorm te geven, wat wel de bedoeling is van het nieuwe beroepscompetentieprofiel van de sociale partners.

Geef feedback
De nieuwe beroepscompetentieprofielen zijn te vinden op de website van A+O VVT. Daar kun je ook feedback geven over de profielen via het antwoordformulier.

Door: redactie Nursing, Nienke Berends
 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.