Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Nieuw bordspel over functiedifferentiatie start discussie op in team

De NVZ ontwikkelde een serious game over functiedifferentiatie, ‘FD Teamplay’. Het kan worden gebruikt in de aanloop naar werken met de functies verpleegkundige en regieverpleegkundige.
bordspel functiedifferentiatie
NVZ-medewerkers testen het spel. (Foto: NVZ)

FD Teamplay is een bordspel waarin een team van 8-12 personen functiedifferentiatie op de afdeling onderzoekt. ‘Je stelt elkaar vragen en reageert op stellingen,’ legt Katrien Demesmaeker uit. Ze is momenteel hbo-v docent maar toen het spel werd ontwikkeld werkte ze in het Elisabeth TweeStedenziekenhuis als teamleider van een proeftuin functiedifferentiatie, en was ze lid van de NVZ-bouwgroep van de game.

Hoofd, Hart en Voeten

De game bestaat uit drie fasen, vervolgt Demesmaeker. ‘Hoofd, Hart en Voeten. Je start met het Hoofd. Daarin reageren de deelnemers op stellingen over functiedifferentiatie. Bijvoorbeeld dat functiedifferentiatie geen toegevoegde waarde heeft voor de patiënt.’ De deelnemers kunnen met kaartjes ‘Eens/Oneens/Weet niet’ aangeven wat ze ervan vinden. De meeste stellingen worden voorafgegaan door een filmpje vanuit de verpleegkundige praktijk.

Hart

Stap 2 bestaat uit een draaischijf met een wijzer naar kernwoorden zoals ‘leiderschap en lidmaatschap’, ‘team’, ‘ik’, ‘toekomst’ en ‘vertrouwen’. Per onderwerp zijn er kaartjes met vragen. De collega die draait aan de schijf mag een kaartje geven aan een collega van wie ze het antwoord zou willen weten. ‘In deze fase gaat het onder meer om het nadenken over je eigen drijfveren,’ zegt Demesmaeker. ‘Draait de schijf “team” dan is er bijvoorbeeld een kaartje met de vraag welke beslissingen je op je werk graag samen neemt en waarom.’

Effect spel

Volgens Demesmaeker zorgt de game ervoor dat de teamleden zich bewust worden van hun drijfveren. ‘Ze denken echt na over hun eigen toekomst, en over functiedifferentiatie en hoe zij hun rol daarin zien.’

Ze raadt teams aan om in een vroeg stadium met het spel te starten, omdat het aan de deelnemers vraagt na te denken over wat zij willen en verwachten. ‘Soms levert dat spanning op ja. Het is erg belangrijk dat alle leden van het team zich vrij voelen om hun mening te geven.’ Daarop wordt een spelleider getraind.

Wat kost dat?

De spelleider begeleidt het spel. Deze persoon komt niet uit het team en krijgt een eendaagse training van de makers van de game, Frisse Blikken. Het spel duurt ongeveer 3 uur. De prijs van het bordspel plus de training van een spelleider bedraagt voor NVZ-leden €590. Niet-leden betalen €990.

Op de hoogte blijven van al het nieuws over functiedifferentiatie? Houd dan het thema Beroepsprofielen in de gaten.

 

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Wat een ongelooflijke onzin toch weer!!
    Ten eerste: regieverpleegkundige bestaat niet meer!!
    Ten tweede: functiedifferentiatie vindt al honderd jaar plaats. Is niets nieuws.
    Er worden oplossingen bedacht voor problemen die er niet zijn! Nieuwe namen bedacht voor functies die al lang bestaan. Dat mensen dat nu nog steeds niet door hebben! NIET aanschaffen dit spel. Moet je ook nog eens 990 euro voor betalen, het is van de zotte ook!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.