Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuw infuussysteem voor kinderen

MAARSSEN – Verpleegkundigen van het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam hebben samen met technici en een fabrikant een gesloten infuussysteem ontwikkeld. Er is geen enkele verbinding meer naar buiten.

Dit nieuwe systeem wordt in het zomernummer van Nursing uitgebreid toegelicht.

Latexvrij

Lijnen aansluiten en bolussen toedienen geschiedt via een Bionecteur ®. Dit is een gesloten intraveneus verbindingssysteem met een latexvrije rubberen bovenkant. In het midden daarvan zit een klein sneetje dat zich alleen opent als er een lijn of spuit opgezet wordt.

Makkelijker desinfecteren

Het bestaat al veertien jaar, maar is nog nooit als onderdeel in een compleet infuussysteem verlijmd. Bij het toedienen van medicatie is de kans op infecties nu veel kleiner. Ook is de rubberen bovenkant makkelijker te desinfecteren dan het traditionele infuuskraantje.

Kwaliteitsverbetering

Het nieuwe systeem is wel duurder dan een traditioneel systeem met losse onderdelen, maar volgens de betrokken verpleegkundigen wordt dat gecompenseerd door voordelen als tijdwinst (minder vaak verwisselen) en kwaliteitsverbetering. Volgens fabrikant Vygon hebben twee ziekenhuizen in Nederland en drie ziekenhuizen in België inmiddels ook belangstelling voor het systeem getoond.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.