Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Nieuw kabinet moet meer wijkverpleegkundigen inzetten’

Zorg moet voortaan zoveel mogelijk in of nabij de thuissituatie worden aangeboden, met behulp van 'slimme combinaties van zorg en technologie' en de inzet van wijkverpleegkundigen en hiervoor uitgeruste specialistische teams.
'Nieuw kabinet moet meer wijkverpleegkundigen inzetten'

Dit zeggen vertegenwoordigers van consumenten, patiënten, zorgaanbieders, zorgverleners en zorgverzekeraars vandaag in een gezamenlijke agenda voor de zorg, een rapport dat wordt aangeboden aan het nieuw te vormen kabinet.

Zelfmanagement is een belangrijk thema in het rapport. Zorgpartijen willen dat patiënten/cliënten die daartoe in staat zijn, meer zorg zelf kunnen regelen in de eigen omgeving. Dit kan volgens de partijen door meer nadruk op zelfmanagement en eigen regie van de patiënt/cliënt. De zorgpartijen gaan daarom patiënten/cliënten ondersteunen in het voeren van de eigen regie door o.a.:
– Begeleiding van zelfmanagement;
– De inzet van nieuwe technologie;
– Facilitering via eHealth en domotica;
– De kwaliteit en effectiviteit van zorg transparant te maken.

Zorgverzekeringswet en AWBZ
Verder willen de partijen dat de zorg in de vorm van verpleging, persoonlijke verzorging en behandeling van ouderen en chronisch zieken wordt overgeheveld naar de zorgverzekeringswet (zvw).Volgens de zorgpartijen zijn ouderen en chronisch zieken hierdoor verzekerd van zorg, wordt de continuïteit in zorg bevorderd, de zorg integraler geleverd en een einde gemaakt aan ondoelmatigheid die het huidige versnipperde systeem kenmerkt. De AWBZ moet vervolgens terug worden gebracht tot de kern waarvoor hij oorspronkelijk bedoeld was: een publieke verzekering voor langdurige onverzekerbare zorg, zoals de gehandicaptenzorg.

Voorlichting geven
Bovendien willen de zorgpartijen meer inzetten op het zogenaamde ‘shared decision-making.’ Dit betekent dat de patiënt/cliënt actief wordt betrokken bij het beslissingsproces en dat zorgverleners patiënten/cliënten voorlichten over de keuzes die mogelijk zijn en vervolgens ‘samen beslissen’ over de te ondernemen acties.

Agenda voor de zorg
De agenda voor de zorg bevat op negen thema’s voorstellen. De initiatiefnemers voor deze agenda geven aan de ambitie te hebben de zorg te verbeteren en de zorguitgaven te beperken. Namens de verpleegkundigen en verzorgenden leverde V&VN een bijdrage. Henk Bakker, voorzitter V&VN: ‘Wij hebben graag een bijdrage geleverd aan deze gezamenlijke Agenda voor de zorg. Het is uniek dat zoveel organisaties, van medewerkers, patiënten tot werkgevers in alle zorgsectoren dit initiatief genomen hebben. Als grootste beroepsgroep in de zorg spelen verpleegkundigen en verzorgenden een belangrijke rol in de toekomst van de zorg. Zeker wanneer het gaat om het grote vraagstuk hoe we in ons land de zorgkosten beheersbaar houden.’

Download hier de Agenda voor de Zorg 2012

Door: redactie Nursing

Meer Nursing

Nieuw congres! Nursing Experience
Tijdens de NursingExperience ben je in één dag op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en thema’s binnen de zorg. Een totaal nieuwe zorgervaring voor verpleegkundige professionals die meer uit het vak willen halen! Meer info & aanmelden.

Richtlijnen en protocollen
Op deze pagina proberen we de laatste richtlijnen voor je bij te houden. Heb je een tip? Mail marloes.oelen@reedbusiness.nl
Ga naar de pagina verpleegkundige richtlijnen en protocollen

Thuiszorgcongres
Kom op 1 november naar het Thuiszorgcongres. De eerste aanmeldingen ontvangen € 50,- korting en betalen € 179,- i.p.v.
€ 229,- per persoon (excl.btw). Meld je daarom vandaag nog aan!

2 REACTIES

  1. Als Zzp er wijkverpleegkundige kan ik alle zorg thuis leveren! Alleen ziektekostenverzekeraars geef ons erkenning in ons werk! Laat elke Zzp er zich bewijzen dat die de juiste zorg kan bieden, gooi heel Nederland open en niet delen! Beperk ons niet in de mogelijkheden, echt alles kan in thuissituaties! Geef niet alleen de grotere organisaties mogelijkheid, de concurrentie is moordend, geef de wijkzuster dan ook mogelijkheid en blijf niet aan de gang met de verschillende subsidiepotten!

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.