Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuw lectoraat e-Health ingesteld

Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) heeft een nieuw associate lectoraat e-Health paramedische beroepen in het leven geroepen.
Nieuw lectoraat e-Health ingesteld
Foto: Lex van Lieshout (ANP)

In de paramedische beroepspraktijk en de revalidatiezorg is grote vraag naar expertise op het vlak van brede, interdisciplinaire toepassing van innovatieve producten, aldus de HAN. Dit is voor de hogeschool de reden om in Nijmegen het Associate Lectoraat e-Health in te stellen per 1 juli 2015. Dit doet zij in samenwerking met de Sint Maartenskliniek.

Toepassing van e-Health

Het inrichten van zorg dichtbij de persoon, afgestemd op het individu in de eigen leefomgeving vormt de kern van de maatschappelijk noodzakelijke herinrichting van de zorg. De toepassing van e-Health is een middel dat daaraan kan bijdragen. Dr. Lilian Beijer, onderzoeker Revalidatie, Spraak- en taaltechnologie en e-Health bij de Sint Maartenskliniek, is de nieuwe associate lector. Zij gaat de uitvoering van het onderzoeksplan op zich nemen en combineert deze functie bij de HAN met haar huidige aanstelling.

Innovatieve zorgtechnologie

Het Associate Lectoraat e-Health maakt deel uit van de programmalijn Zorgtechnologie van het Lectoraat Innovatie in de Care. Het nieuwe associate lectoraat richt zich in eerste instantie op chronische – revaliderende – patiënten en op de opleidingen van het Instituut Paramedische Studies (IPS) van de Faculteit Gezondheid, Gedrag en Maatschappij (FGGM). Gezien de focus op e-health voor revalidatiepatiënten is er ook een nauwe relatie met het Centre of Expertise Sneller Herstel.

Het Associate Lectoraat e-Health heeft het interdisciplinaire karakter van kennisdomeinen. Het gaat daarbij om:

Zorginhoud revalidatiegeneeskunde(e-Health)-TechnologieMens-Computer InteractieCommunicatie en beïnvloeding van aan gezondheid gerelateerd gedrag Vanuit diverse faculteiten wordt in HAN Onderzoek en Advies samengewerkt aan onderzoeksvragen op dit interdisciplinaire terrein.

Tientallen lectoren houden zich in ons land bezig met praktijkgericht onderzoek en onderwijs voor de verpleegkunde. Maar wat heeft dit nu opgeleverd voor de dagelijkse praktijk? Je leest het hier >>

De primaire onderzoeksvragen van het Associate Lectoraat e-Health zijn: welke factoren binnen de kennisdomeinen bepalen een goede toepassing van e-Health producten? Welke randvoorwaarden zijn nodig in de zorgomgeving om implementatie te realiseren?Welke processtappen zijn onderdeel van de valorisatie van nieuwe producten in dit zorgdomein? De uitkomsten van onderzoek worden bij voorkeur ingezet voor de vertaling van ontwikkelde producten over grenzen van disciplines heen. In de HAN-opleidingen in het werkveld van de sociale, paramedische en verpleegkundige studies, maar ook in de technische studies wordt expliciet aandacht besteed aan het belang en de ontwikkeling van multi- en interdisciplinaire kennis over e-Health.

Ondersteuning e-Health

Naar verwachting gaat het Associate Lectoraat e-Health ondersteuning bieden bij het zo goed mogelijk inpassen van ziekte of beperking in het dagelijks leven in de eigen leefomgeving, vooral bij chronisch ziekenZelfmanagement. Ook draagt het bij aan het streven zo gezond mogelijk te blijven.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.