Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuw: twee handreikingen voor de wijkverpleging

V&VN ontwikkelde voor wijkverpleegkundigen twee korte handreikingen: een over het Normenkader, en een over het verpleegkundig proces. Wijkverpleegkundigen kunnen hiermee sneller aan de slag met onderbouwd indiceren.
verpleegkundige in de wijk

Wijkverpleegkundigen die indiceren, doen dat op basis van het Normenkader. In het Begrippenkader Indicatieproces zijn zes veel gebruikte begrippen uit het Normenkader uitgewerkt.

Beide documenten worden door sommige wijkverpleegkundigen als lang en abstract ervaren. Daarom ontwikkelde V&VN samen met wijkverpleegkundigen de handreikingen voor gebruik in de praktijk.

Handreiking Verpleegkundig Proces

In de Handreiking Verpleegkundig Proces worden de zes stappen van het verpleegkundig proces uit het Begrippenkader uitgewerkt. Stap 1 is bijvoorbeeld Vraagverheldering (anamnese). In vier korte kaders legt het document uit wat de anamnese behelst.

In het eerste kader staat uitleg over wat het Begrippenkader bedoelt met anamnese, en in het tweede kader wat het voor jou als wijkverpleegkundige betekent. Het derde kader gaat in op de vraag wat de wijkverpleegkundige hierover in de indicatie en het zorgplan moet opnemen.

En in het vierde wordt uitgelegd wat je in de anamnese zoal inzichtelijk maakt.

Indicatiestelling leidt tot discussie

De indicatiestelling leidt in de praktijk soms tot discussies met zorgverzekeraars die elementen afwijzen. Of met managers die een maximum willen aan het aantal per week geïndiceerde uren.

Hoe leg je dan als professional uit dat je handelt op basis van je professionele autonomie en dat je door klinisch redeneren tot verpleegkundige diagnoses komt?

Het is ook de vraag hoe je dat handelen onderbouwt. Wijkverpleegkundigen moeten uitleggen dat de ingezette zorg gericht is de op het in stand houden dan wel bevorderen van de eigen regie en zelfredzaamheid van de cliënt.

Daarbij doorlopen ze binnen het verpleegkundig proces stappen om te komen tot een indicatie, waarbij het de vraag is hoe deze stappen de toets der kritiek kunnen doorstaan.

Het is de bedoeling dat de handreikingen wijkverpleegkundigen bij dat laatste en het verpleegkundig proces helpen.

Verantwoordelijk voor indicatie

Wijkverpleegkundigen zijn sinds 2015 weer verantwoordelijk voor de indicatie voor ‘verpleging en verzorging in de eigen omgeving’ binnen de Zorgverzekeringswet.

Ze moeten inzichtelijk maken welke zorg wordt geleverd en daarover verantwoording afleggen; wat zijn het doel en het resultaat van de interventies?

Het Normen- en Begrippenkader beschrijven wat zoal bij de indicatiestelling van wijkverpleegkundigen verwacht wordt.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.