Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuw: vingerbescherming bij tandenpoetsen

Studenten ontwikkelen een ‘beschermvinger’ voor verzorgenden ig, die zij kunnen gebruiken bij het geven van mondzorg.
Nieuwe afbeelding.jpg
Foto: Alfa-college

Dit meldt het Alfa-college in Hoogeveen. Het idee kwam van ingenieursburau Fenix Engineering, dat van een zorginstelling de vraag kreeg om een oplossing te bedenken voor de problemen die verzorgenden ondervinden bij het tandenpoetsen van de cliënten. De cliënten worden soms bang of agressief van het poetsen, en bijten regelmatig de verzorgenden in de vinger waarmee de mond open gehouden wordt. Het ingenieursbureau bedacht de bescherming van de vinger, en studenten van het Alfa-college zorgde voor de uitvoering.

Het geven van goede mondzorg is soms zelfs van levensbelang. Mondhygiëniste Ineke Lefferts geeft handige tips voor verzorgenden ig. Lees meer>>

Student Ivan Veldkamp bedacht de beschermvinger nadat hij naar Game of Thrones had gekeken. ‘Het lijkt op een ridderhandschoen’, vertelt hij. Inderdaad wordt een vinger zichtbaar met drie ‘kootjes’ die met de vingerkoten mee kunnen bewegen. ‘We zijn op het idee van de scharniertjes gekomen dankzij digitale Lego’, aldus Veldkamp.

Beschikbaarheid vingerbescherming

Het project is geen vrijblijvend studieproject. Er is subsidie door SNN beschikbaar gesteld en het ingenieursbureau is bezig met het octrooi.  De kans is groot dat er binnen afzienbare tijd in zorginstellingen wordt gewerkt met de vingerbescherming.

In een zorginstelling is zogenaamde ‘pakarm’ ontwikkeld. Deze beschermt verzorgenden tegen cliënten die ruw zich vastgrijpen aan de arm van verzorgenden ig. Lees meer>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.