Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuw voorstel voor bekostiging wijkverpleging

Baseer het nieuwe bekostigingsmodel voor de wijkverpleging niet op patiëntenkenmerken en classificaties, maar op weekprestaties afgeleid uit de geleverde uren zorg en het opleidingsniveau van de medewerker. Dat adviseert onderzoeksbureau Gupta Strategists aan staatssecretaris Martin van Rijn.
ANP-1000_25751137.jpg
Foto: ANP

In 2017 wil staatssecretaris Martin van Rijn een nieuw bekostigingsmodel voor de wijkverpleging invoeren. Daarom deed adviesbureau Gupta Strategists onderzoek voor dit nieuwe bekostigingsmodel en vorige week verscheen hun analyse. Het advies luidt: maak een model waarin drie weekprestaties (licht, middel en zwaar) zijn afgeleid uit de geleverde uren zorg en het opleidingsniveau van de medewerker. Dit advies staat haaks op de wens van veldpartijen voor een bekostigingsmodel dat zorgpakketten automatisch afleidt uit patiëntkenmerken.

Waarom geen classificaties?
In de analyse is onderzocht of patiëntenkenmerken het aantal uren geleverde zorg kunnen voorspellen. Hiervoor is gebruik gemaakt van gegevens vanuit classificatie Omaha System van meer dan 50.000 patiënten van vier zorgaanbieders. Volgens Gupta Strategists verklaren de patiëntkenmerken vastgelegd in Omaha System maximaal 23 procent van de variatie in het werkelijke zorggebruik van patiënten. Ter illustratie: als de productstructuur zou bestaan uit drie pakketten (licht, middel en zwaar), dan zou het model slechts 50 procent van de patiënten indelen in de ‘juiste’ groep. Vooral patiënten met hoge of lage zorgzwaarte zijn op basis van kernmerken van Omaha System moeilijk te onderscheiden, aldus de onderzoekers.

Daarnaast zijn de onderzoekers van mening dat het gebruik van digitale classificaties nog in ontwikkeling is. En omdat er verschillende classificaties zijn, zou het onmogelijk kunnen blijken om tot een betrouwbare en statistisch robuuste ‘mapping’ tussen verschillende classificatiesystemen te komen, zo schrijven de onderzoekers. Deze bevindingen leiden tot een negatief advies voor een bekostigingsmodel dat zorgpakketten afleidt uit classificaties.

Wat Henk en José van de Stichting Bevordering Wijkverpleegkunde (SBW) betreft vliegt het onderzoeksbureau met haar conclusies flink uit de bocht. Lees meer>>

Wat is het alternatief?
Gupta Strategists komt met een alternatief waarin de direct aan patiënten toewijsbare zorg wordt bekostigd met drie weekprestaties licht, middel en zwaar. Zorgaanbieders leiden deze prestaties (automatisch) af uit de werkelijk geleverde uren, gewogen naar het opleidingsniveau van de ingezette zorgverleners. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaat voor elke prestatie een maximumtarief vaststellen. Huidige aparte prestaties voor regiefunctie complexe wondzorg, wijkgerichte zorg (S1) en beschikbaarheidsvoorzieningen kunnen samenkomen in een algemene vrije prestatie voor de niet direct aan patiënten toewijsbare zorg.

Staatssecretaris Van Rijn gaat in overleg gaat met de veldpartijen en komt voor 1 april met een reactie komt op het advies van Gupta Strategists. Lees hier het hele rapport>>>

Houd voor actuele berichtgeving rond de wijkverpleegkundige nieuwe stijl ons dossier in de gaten: dossier wijkverpleegkundige nieuwe stijl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.