Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Nieuwe aanpak vermindert katheterinfecties’

Door meer tijd en aandacht te besteden aan katheterzorg in ziekenhuizen, is het aantal katheterinfecties flink terug te dringen. Dat blijkt uit grootschalig Amerikaans onderzoek, waar ruim 600 ziekenhuizen bij betrokken waren.
001_RBIAdam-image-1460990.jpeg

Uit het onderzoek kwam naar voren dat een combinatie van maatregelen de beste resultaten geeft. Die bestonden onder andere uit een dagelijkse evaluatie van de noodzaak van een verblijfskatheter, aandacht voor de juiste steriele inbreng en verzorging en het gebruik van alternatieven, zoals intermitterend katheteriseren. Daarnaast rapporteerden de deelnemende afdelingen cijfers over urineweginfecties, kathetergebruik en kennishiaten. Tevens ontvingen artsen en verpleegkundigen feedback over kathertergebruik en ontvingen ze bijscholing op maat en en voorlichtingsmateriaal.

Kom ook naar de Nursing Experience en blijf op de hoogte van de allernieuwste ontwikkelingen binnen de zorg. Lees meer

De onderzoekers implementeerden het preventieprogramma op 926 afdelingen, zowel ic’s als algemene verpleegafdelingen over een periode van anderhalf jaar. Op verpleegafdelingen verminderde het aantal infecties hierdoor van 2,3 naar 1,5 infecties per 1000 katheterdagen maar op ic’s had het preventieprogramma geen effect. Dat komt waarschijnlijk omdat er op een ic sneller gehandeld moet worden, denken de onderzoekers.

Onlangs waarschuwde de IGZ in een rapport, dat ziekenhuizen meer moeten doen om infecties te voorkomen. Vooral op het gebied van schoonmaken en ontsmetten valt nog veel winst te behalen. Volgens de inspectie zorgt het niet goed gebruiken van niet-steriele handschoenen voor verspreiding van bacteriën. Het juist dragen van werkkleding en het onbedekt houden van armen en handen gaat daarentegen wel veel beter. 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.