Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe behandelmethode voor epilepsie

Het Maastricht UMC+ heeft voor het eerst een nieuwe epilepsietherapie toegepast. Het gaat om de toepassing van diepe hersenstimulatie (DBS) bij een zeer moeilijk te behandelen vorm van epilepsie die bijna dertigduizend Nederlanders treft.

Bij een aanzienlijk deel van hen wordt de aandoening als onbehandelbaar beschouwd. De nieuwe DBS-therapie maakt gebruik van een neurostimulator, een soort pacemaker, die geïmplanteerd wordt in het lichaam en vervolgens onderhuids met geleidingsdraadjes wordt verbonden met de hersenen.

 

Nieuwe therapie

De operatie heeft onlangs plaatsgevonden en de behandelde patiënt, een man van 41 jaar, maakt het goed en is erg blij dat deze nieuwe therapie nu beschikbaar is. Een maand na de operatie zal de stimulator worden aangezet. 

 

Oplossing

‘Op basis van een uitgebreide wetenschappelijke studie verricht in de Verenigde Staten is aangetoond dat diepe hersenstimulatie van de thalamus een oplossing kan bieden bij ernstige vormen van epilepsie’, zegt Veerle Visser-Vandewalle, hoogleraar Functionele Neurochirurgie aan het Maastricht UMC+.

 

Auteur: TvZ – Annelies Vermeulen

Bron: Maastricht UMC+

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.