Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties11

‘Nieuwe beroepenstructuur: wijk af van gebaande paden’

‘De nieuwe beroepenstructuur roept veel vragen op en dat is begrijpelijk. Maar de samenleving verandert, de zorgvraag verandert. Je kunt niet doorgaan op het gebaande pad.’ Dat zegt hoogleraar Verplegingswetenschap en lector Ouderenzorg Marieke Schuurmans in Tijdschrift voor Verpleegkundigen (TVZ).
'Nieuwe beroepenstructuur: wijk af van gebaande paden'

 

Begin maart presenteerde de Stuurgroep V&V 2020 de nieuwe beroepsprofielen voor verpleegkundigen en verzorgenden. Het plan oogst zowel complimenten als kritiek. Op Nursing.nl ontstond flink wat ophef toen duidelijke werd dat – als de plannen doorgaan – de mbo-verpleegkundige in 2020 niet meer zal bestaan. Schuurmans, zelf lid van de stuurgroep V&V, begrijpt die reacties vertelt ze in TVZ. ‘Zo’n ingrijpende verandering in de beroepenstructuur roept natuurlijk veel vragen op. Als je nu op het mbo zit, snap ik dat je even schrikt van deze voorstellen. Maar dat is voor mij onvoldoende reden zaken te laten zoals ze zijn.’

Zorgkundige
In de nieuwe beroepenstructuur worden de titels verpleegkundig specialist, verpleegkundige en zorgkundige gehanteerd. Over de keuze voor de titel ‘zorgkundige’ zegt Schuurmans: ‘Ik heb ook lang tegen die naam zitten aanhikken, maar deze maakt wel duidelijk waar het accent ligt in het beroep.’ Verscheidene mensen vroegen Schuurmans waarom het nieuwe profiel niet ‘basisverpleegkundige’ wordt genoemd. ‘Dan was er niets veranderd. Het gaat uiteindelijk niet om titels van beroepen maar om competenties en bijdragen aan specifieke vragen in de gezondheidszorg. Als je een titel hebt die het beter doet, laat het me weten! Maar ik heb ‘m nog niet gehoord.’

Tuchtrecht
In de voorgestelde beroepenstructuur zal de zorgkundige nog wel onder de Wet BIG vallen (als artikel 34-beroep), maar niet meer onder het tuchtrecht van deze wet. ‘Mensen hangen daar iets aan op, maar wat mis je nu eigenlijk als je geen artikel 3-registratie hebt?’, vraagt Schuurmans zich af. ‘Het tuchtrecht, is het zo fijn om daar onder te vallen? We hebben in de Nederlandse gezondheidszorg veel wet- en regelgeving om kwaliteit van zorg te regelen.’ Schuurmans constateert in TVZ dat er veel emotie en beleefde werkelijkheid bij komt kijken: er wordt ons iets ontnomen. ‘In mijn optiek is het oud denken, waarbij je vasthoudt aan een bepaalde status maar niet kijkt naar de inhoud.’

Lees meer over de nieuwe beroepsprofielen in het dossier V&V 2020.

TVZ
Door: redactie Nursing, Marloes Oelen

11 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. weet je beste VIG&vpk i.o. in de VVT,
  Ik denk dat wij elkaar prima begrijpen,en leg ik een vinger op een gevoelig plekje…
  Ik werk als leidinggevende in de wijk en draai met enige regelmaat hoofdendiensten in de ouderenzorg. Ik zie de enorme verantwoordelijkheid die op verzorgende schouders ligt en hoe kundig zij hiermee omgaan: van een zelfde nivo als verpleegkundigen. Daarom is mijn mening dat verzorgenden en mbo-verpleegkundigen niet voor elkaar onderdoen en dezelfde titel/status zouden moeten hebben.
  Ik begrijp wel dat dat voor jou niet zo leuk is, tenslotte ben je bezig om je nivo te veranderen, maar als je heel eerlijk bent, weet je nogmaals (als VIGer)best wat ik bedoel;-)

 3. Dat ben ik niet met je eens Jim.
  Er zit wel degelijk een behoorlijk verschil tussen de VIG en de MBO-V, ik kan het niet vergelijken met de HBO-V omdat ik die ervaring niet heb. Waarom vindt ik dat ? Een MBO-V leert veel meer anatomie / pathologie en er moet kennis worden opgedaan vanuit verschillende settingen. Ik noem psychiatrie, kinderen, ziekenhuiswezen etc. Een VIG krijgt wel een stuk kraam en gehandicaptezorg, maar daar houdt het dan wel mee op. Daarbij leer je op niveau 4 overstijgend te denken en verpleegkundige diagnoses te stellen m.b.v. de patronen van gordon nanda en het carpenitoboekje. Op niveau 3 leert men wel een verpleegplan schrijven, maar niet volgens die methode. Vaak zie je in die verpleegplannen op niv 3 bij de P een symptoom benoemt en niet zuiver een verpleegkundige diagnose. Omdat men dit niet geleerd heeft. Er wordt veel taakgerichter gewerkt wat vervolgens als je doorstroomd naar niveau 4 moet worden afgeleerd en in de praktijk valt dat niet altijd mee want ‘dat doen we al jaren zo’
  Dus het houdt wel even iets meer in dan alleen een IV medicatie wat een VIGer niet mag, wat ik ook genoemd wil hebben is dat de instelling uitmaakt welke handelingen de VIG en vpk uitvoert. Mannen katheteriseren is daar een bekent voorbeeld van. Zo zijn er nog wel meer handelingen.
  Dan dat gedoe over de functienamen / titels. Het lijkt misschien een gedoe maar aan een titel zit wel het eea aan vast zoals titel bescherming / status / functionele zelfstandigheid etc. Het gerommel met titels houdt dus nogal wat in. Ik vindt dat niveau 4 verpleegkundigen het niet verdienen die status te verliezen door er veredelden verzorgenden van de maken onder de vlag van zorgkundigen. Het verschil wordt puur gecreeerd om de HBO-V op een voetstuk te zetten en ‘het verschil’ aan te geven. Naar mijn mening wordt de verkeerde kant uit geredeneerd. Misschien moesten ze zelf eens het verschil maken i.p.v. de MBO-verpleegkundige af te vallen, ik neem de V&VN dat zeer kwalijk. Dat allemaal onder de vlag van de toenemende complexiteit / buitenlandse opleidingen. Daar kan ik 2 dingen over zeggen ; uit welk onderzoek blijkt dat de MBO-verpleegkundige die zogenaamde complexiteit niet aan kan ? Buitenland kent zoveel verschillende verplegingsopleidingen op zoveel niveau,s en is het ook daar gebruikelijk verpleegkundigen te hebben vergelijkbaar op MBO/HBO niveau.
  Dit is hoe ik er tegenaan kijk.
  Wie biedt ??

 4. beste VIG-VPK i.o,
  De eerste alinea van je reaktie is een mooie verhandeling, maar niet echt steekhoudend en relevant op mijn schrijven.
  Je zou bijvoorbeeld ook kunnen stellen, dat alleen Oud- inservice opgeleiden de titel/status verpleegkundige mogen gebruiken, omdat zij in de praktijk zijn opgeleid , en veelal nog les kregen van artsen. Maar dat maakt de discussie zo zuur dus dat doe ik maar niet.
  Nu moet je voor de grap in je 2e alinea het woordje verzorgende invullen waar je verpleegkundige hebt geschreven, en je hebt precies mijn punt …het gaat mij er niet om ,om de verpleegkundige te down-graden, maar om de verzorgende te up-graden.
  Van een VIG had ik meer compassie met zijn/haar oud collega’s verwacht, dit opgeklopte standsverschil past geen enkele (LL)-verpleegkundige.

 5. Het verschil tussen Verzorgende-IG en MBO-V is kleiner dan het verschil tussen MBO-V en HBO-V.
  Het verschil tussen IG en MBO-V is qua handelingen alléén dat de IG-er niet intraveneus prikt en de MBO-V-er mag dit,mits bekwaam,wél.
  Verschil tussen MBO-V en HBO-V is, dat het verschil gedurende de gehele opleiding merkbaar is,immers de HBO-V-er wordt gedurende de gehele HBO-opleiding,opgeleidt op HBO nivo, dit in tegenstelling tot de MBO-V-er, die, net als de verzorgende is,opgeleid op MBO nivo.
  Dit gezegd hebbende, het volgende voorstel:Laat de titel verzorgende vervangen door de titel: MBO-Verpleegkundige Ouderenzorg, immers: verzorgenden zijn ook MBO opgeleid,en werken doorgaans op vergelijkbaar nivo als de MBO-V verpleegkundigen en laat HBO-Verpleegkundigen zijn wie ze zijn, namelijk HBO opgeleid. Trouwens, waarom ligt dat gecultiveerde nivoverschil zo gevoelig in de zorg?!
  @Marielle: Graag je reaktie…
  Enne…voor wie het zich afvraagd:Ik ben zelf MBO-Verpleegkundige…

 6. @ Peter: dat is nu precies de crux in de zorg: 2 verschillende opleidingen (MBO vs HBO), maar geen verschil. Juist door deze nieuwe profielen wordt getracht aan te sluiten bij hetgeen wat verpleegkunde in de toekomst (of zelfs anno nu) werkelijk is (zie voor een beschrijving het beroepsprofiel verpleegkundige) inclusief bijbehorende competenties. Wellicht helpt dit tot een betere differentiatie. Bovendien ben ik van mening dat van een verpleegkundige HBO-denkniveau wordt verwacht gezien de toenemende complexiteit van zorg ivm de vergrijzing en multimorbiditeit. Een goede zaak dus, deze differentiatie.
  En laten we eerlijk zijn: het slaat toch nergens op dat voor dezelfde functie 2 verschillende opleidingsniveau’s zijn?! Zeker niet als je geen verschil ziet. Juist daarom moet dat verschil worden gemaakt.
  @ ‘een verpleger’: wat wil je nu precies zeggen? Je geeft aan dat je moe wordt van het gesoebat over de verschillende functies, maar tegelijkertijd soebat je mee. Heb ik goed begrepen dat je het punt wilt maken, dat er geen verschil is tussen verpleegkunde en verzorgende IG? Graag je reactie.

 7. Ja hoor gaan we weer, ik word moe van al dat soebatten over de naam zorgkundige, of (idd de naam bestaat nog…) de verzorgende. ig alleen maar aan het wassen en aankleden is, lees:”waar het accent ligt in het beroep” in het artikel van dhr. Schuurmans.
  Ik weet als ig er dat wij veeeeel meer doen, nl injecties, wondverz, medicatie, artsenvisite’s MDO’s fam gesprekken, cath man/vrouw, AP/urostoma’s neus/maagsondes, voedingspompen,dialyse peritoneaal,opname-en ontslagprocedures, coordineren, leerlingen begeleiden, enz enz enz…
  Maar goed deze competenties zijn de naam basisvpk natuurlijk niet waard, want dat is meer dan alleen wassen en aankleden en schop je tegen andere heilige huisjes aan waar de naam verpleegkundige in voor komt.
  Dit alles natuurlijk, mijn inziens als verzorgede ig.
  Om het te compenseren is de titel verpleger misschien een optie, hoeft dhr Schuurmans niet meer tegen de naam zorkundige aan te hikken, of denk ik nu te overstijgend als ig er????

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.