Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Nieuwe beroepscode verpleegkundigen en verzorgenden

Er is een nieuwe beroepscode voor verpleegkundigen en verzorgenden. Het gaat nog om een conceptversie waar verpleegkundigen en verzorgenden nu op kunnen reageren. De definitieve versie zal op 8 januari 2015 worden gepresenteerd.
Nieuwe beroepscode verpleegkundigen en verzorgenden
Foto: Arno Massee

De Beroepscode voor verpleegkundigen en verzorgenden biedt waarden en normen om goed te kunnen werken als verpleegkundige of verzorgende. De code is ingedeeld rond vier thema’s:
– rond beroepsuitoefening
– in relatie tot de zorgvrager
– in relatie tot (in)formele samenwerkingspartners
– in relatie tot de samenleving

Wat vind jij van de beroepscode?

Verpleegkundigen en verzorgenden kunnen tot 30 september 2014 reageren op de nieuwe beroepscode. Lees de conceptteksten van de nieuwe beroepscode (via de links in de bovengenoemde thema’s) en maak de vragenlijst.

Samenwerking

In deze nieuwe versie van de Beroepscode hebben voor het eerst alle verschillende beroepsverenigingen en vakbonden samengewerkt. Tot nu toe stelden deze partijen in kleine samenwerkingsverbanden ieder hun eigen beroepscode op. Met als resultaat vier verschillende beroepscodes voor verpleegkundigen en verzorgenden. Voor deze nieuwe versie werkten Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN), NU’91, Abvakabo FNV, CNV Zorg en Welzijn, Healthcare Christian Fellowship Nederland (HCF), Reformatorisch Maatschappelijke Unie (RMU) sector Gezondheidszorg en Welzijn ‘Het Richtsnoer’ en Christennetwerk/Gereformeerd Maatschappelijk Verbond (CGMV) samen.

3 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. dus ga ik nog maar even verder
  de code getuigt van weinig inzicht in het beroep en beroepsontwikkelingen op het vlag van moraal en ethiek.
  het lijkt meer op ‘etiquettewerk’
  De technologie, de overheersende bezuinigingen, politieke ingrepen,de tweedeling in de maatschappij, de dubbele vergrijzing, de iatrogenese, het bizarre streven naar gezondheid als onduidelijk i onverwezenlijkbaar ideaal..( we zijn ongezond zolang we niet gezond zijn, de vermedicalisering, de giga-pillenconsumpties,overbodig handelen,efficientie..etc,
  Allemaal heet van de naald, maar dat spelt nergens eene rol.
  verpleegkundige in het hoekje van Cornelia met allerbeste bedoelingen..(en dat is [professioneel?)
  Ik vraag me af wie hier de professionele verpleegkundige input heeft geleverd…
  Tweede jaar mavo niveau.
  Maar ga je gang..zou ik zeggen

 3. Beroepscode..
  wat ik hier zijn zijn wat mij betreft willekeurige cosmetische werklijstjes op zo’n detaillniveau uitgewerkt dat het nietszeggend kinderlijk aandoet en ongetwijfeld nog voorzien kan worden van 7000 lijstjes meer
  De term ‘professioneel’heeft geen body of inhoud, is vulmiddel, zelfs het begrip ‘ code'(moraal/ethiek) vewaterd hier te vaak tot cosmeticum, terwijl het juist betrekking heeft op houding/regulering van sociaal gedrag en dat is duidelijk een verschil met methode en werklijstjes.
  Ik zie discutabele inconsistenties..bijv. hoe verhoudt zich 2.5 (krijgt veel aandacht..waarom?) tot het ‘centraal’stellen van de patient inzake belangenvertegenwoordiging..?
  Zo is er meer aan te geven
  De link naar beroepsbeeld is nogal vremd..waarom zijn juist deze rubrieken gekozen en geen andere? Dat zou dus moeten getuigen van logica..ik mis het
  at ik ook heel duidelijk mis is het belang van het werkveld is in de verpleegkundige beroepsontwikkeling..Niks proactief maar gestadig n durven vragen om meer details in de werklijstjes
  Beroepsontwikkeling: professionalisering komt er verdraaid slecht van af..geen visie.
  Zeker als het gaat over het verschil in verpleegkundigen (niveau 4 en 5, hou dat even goed in de gaten)en verzorgenden is dat toch echt wel van belang!
  Er is nog veel meer maar de 1500 tekens hè..

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.