Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties14

Nieuwe beroepsprofielen verpleegkundigen gepresenteerd

Vanmorgen presenteerde V&V2020 de nieuwe, toekomstbestendige beroepsprofielen voor verpleegkundigen: de verpleegkundige, de verpleegkundig specialist en de zorgkundige. In de voorstellen is de verpleegkundige hbo-opgeleid en zal de mbo-verpleegkundige zorgkundige heten.
Nieuwe beroepsprofielen verpleegkundigen gepresenteerd

De Stuurgroep V&V2020 presenteerde en overhandigde de nieuwe beroepsprofielen vanmorgen aan minister Schippers van VWS. Hoogleraar Verplegingswetenschap Marieke Schuurmans sprak van een historische dag: ‘De dag dat verzorgenden en verpleegkundigen hun verantwoordelijkheid namen voor de toekomst van de gezondheidszorg. Ik ben heel trots op deze beroepsprofielen voor verpleegkundigen en verzorgenden. Het is een eer ze te mogen overhandigen aan minister Schippers en aan beroepsvereniging V&VN.’

Nek uitsteken

Minister Schippers zei dat er weinig beroepsgroepen zijn die zoveel betrokkenheid tonen bij hun vak als verpleegkundigen en verzorgenden. Tijdens de overhandiging sprak ze: ‘U hebt echt uw nek uitgestoken, u hebt laten zien hoe u uw toekomst ziet en dat serieus doordacht. Vandaag is een goed begin. Laten we zo doorgaan, in het belang van de patiënt en een goede gezondheidszorg in de toekomst.’

Project V&V2020

Het project V&V2020 liep de afgelopen anderhalf jaar en had als belangrijkste doel het ontwikkelen van de nieuwe, toekomstbestendige beroepsprofielen voor de huidige verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten. Grote veranderingen in de zorg, zoals een snel groeiend aantal ouderen en chronisch zieken met een complexe zorgvraag en comorbiditeit, vroegen volgens de projectgroep nadrukkelijk om een nieuw beroepenhuis, met nieuwe beroepsprofielen.

 

Met de wijziging van de beroepsprofielen wordt bovendien gehoor gegeven aan de opdracht van de minister van VWS duidelijker onderscheid te maken tussen de niveaus 4 en 5. Als het aan de Stuurgroep V&V2020 ligt komt dat onderscheid er: volgens de nieuwe beroepsprofielen heeft de verpleegkundige in 2020 standaard een hbo-bachelor diploma, en heet de huidige mbo-verpleegkundige (niveau 4) vanaf dan een zorgkundige. De voorgestelde beroepsstructuur betekent onder meer dat de zorgkundige niet meer onder het tuchtrecht van de Wet BIG zal vallen.

Het is nog niet zover

In het project is niet het bestaande, maar het jaar 2020 als leidraad gekozen. Er moet nog flink aantal gerichte stappen worden gezet, wil alles definitief worden. Naast wettelijke wijzigingen moeten de plannen concreter worden gemaakt, en moeten de voorgestelde beroepsprofielen worden vertaald in de opleidingen en curricula. Mocht alles doorgaan, dan zal de verpleegkundige en verzorgende beroepsgroep van vandaag stap voor stap – met behoud van positie – de overgang maken naar een nieuwe beroepenstructuur. Voor de huidige verpleegkundigen, zowel niveau 4 als 5, verandert dus niets.


Verbetering kwaliteit

Het congres V&V2020 was volledig uitverkocht en stond geheel in het teken van de toekomst van de zorg en van de verpleegkundige en verzorgende beroepen. Pauline Meurs van de Stuurgroep van V&V2020 vond het een grote eer om dit project te mogen voorzitten. ‘Met het aanbieden van de profielen aan de minister van VWS en aan V&VN is een eerste stap gezet. Vele stappen zullen hopelijk volgen gericht op het behouden en versterken van de kwaliteit en positie van verpleegkundigen en verzorgenden op alle sectoren van de gezondheidszorg. Uiteindelijk is dat de kern van dit project: de verbetering van de kwaliteit van de beroepsuitoefening, een opwaardering van de opleidingen en een passende inzet van verpleegkundigen en verzorgenden opdat optimaal gebruik wordt gemaakt van hun capaciteiten, kennis en ervaring.’

Bekijk de nieuwe beroepsprofielen

Door: redactie Nursing, Nienke Berends14 REACTIES

 1. Weet je wat HBO verpleegkundigen zijn? Snelle typistes. Dat doen ze nl de hele dag. En als je als vpk A of mbo4 hulp vraagt aan ze dan blijkt dat ze niet eens in staat zijn om de basis zorg te leveren. Twee paar rode wangen, haar ontsnapt uit de paardenstaart, maar wat blijkt? Meer dan de helft niet gedaan, geen rapportage geschreven en totaal geen inzicht getoond in de situatie! Halleluja voor de toekomst van de patiënt onder de HBO ‘ ers. En de nieuwe verpleegkundigen heten vanaf 2020 zorgkundigen? Laat me toch niet lachen!!! Wat een arrogantie zeg!

 2. Lees alle reacties
 3. Wat een werk heeft de V&VN hiervoor verzet en alle mensen, die aan dit project hebben meegewerkt. Ik heb hier veel respect hiervoor !
  Ik heb een gedeelte hiervan al gelezen en verwacht dat het profiel van de verpleegkundigen goed aan zal sluiten bij de keten-dbc’s in de eerstelijnszorg. De huisarts krijgt steeds meer specialistisch werk te doen (vanuit de tweedelijnszorg). In die zorgketen (in de eerstelijnszorg) kan de verpleegkundige een deel van de werkzaamheden van de huisarts overnemen.
  Of de (toekomstige) zorgkundigen en de verpleegkundige specialisten ook zo enthousiast zijn over hun beroepsprofielen, zal wel uit discussies gaan blijken.
  Annelies Blekman
  zelfstandig verpleegkundige

 4. @Catharina
  We hebben al jaren laten zien dat de A-verpleegkundige HBO waardig is, zo niet waardiger. Het wordt tijd dat HBO laat zien dat ze net zo waardig zijn als de A-verpleegkundige. Je hebt er niets aan dat we MBO+ heten. We worden zo al jaren ondergewaardeerd en dat word je behoorlijk zat.
  Dijon heeft gelijk: het onderwijs werd wel van MBO+ opgewaardeerd naar HBO. 3 jaar kweekschool toelaatbaar met middelbare school wordt ineens HBO. A-verpleging, in veel ziekenhuizen toelaatbaar met minimaal HAVO werd ineens ondergewaardeerd. Het wordt tijd dat dit nu eens gaat veranderen. Hoe lang moeten HBO-ers wel niet ingewerkt worden door A-verpleegkundigen voordat ze iets kunnen op de werkvloer??? Enig onderscheid kun je dan maken door het A-diploma HBOV-A te noemen (HBO Algemeen) en het huidige HBO diploma HBOV-AB te noemen (HBO Algemeen en Breed). Dat biedt erkenning waar al jaren op gewacht wordt. Dan heb je die groep op niveau 5 en de MBO op niveau 4.
  Dat verschil kun je dan eindelijk eens gaan doorvoeren in taken. Maar MBO-ers kun je niet hun titel verpleegkundige afpakken!

 5. Hier wordt volstrekt de verkeerde kant uit geredeneerd. 80% van de verpleegkundige beroepsbevolking is MBO opgeleid. Omdat er al 20 jaar geen meerwaarde van een HBO verpleegkundige is bewezen gaan we maar naar beneden trappen en zelf maar status creeren voor de HBO-V. Doe ik nu de opleiding niveau 4 verpleegkundige voor jan met de korte achter naam ?
  Ik heb enige tijd geleden hier al contact over gehad met de MBO raad. Het lijkt mij dat deze erg ambieuze plannen niet smart ( lees haalbaar ) zijn!

 6. Met de onderwijzers hebben de beleidsmakers het anders aangepakt. Zij hebben op een gegeven moment de status van de onderwijzers opgekrikt van tussen de MBO en HBO status naar HBO opgewaardeerd. Als men, de zg verpleegkundigen die het zo goed met ons voorhebben, het met ons MBO-ers menen doen zij hetzelfde. Anders gaat het op de MDGO-VP lijken, waar niemand op zit te wachten. Maak ons beroep niet tot een belachelijk achtergesteld bezigheid.

 7. Een hele mooie aanzet zowel voor het domein van de Verzorging als Verpleging. De zorgkundige resp. verpleegkundige dienen beiden hun domein nu ook te gaan toe-eigenen.
  Aan de verpleegkundigen niveau 4: zie de ontwikkelingen als een kans om jezelf te profileren. Als je vindt dat je HBO-waardig bent, laat dit dan ook zien. Niet door reactief te reageren maar door constructief vooruit te denken. Ook als je hier niet voor kiest, dan ligt er de taak om je als zorgkundige te profileren. Dit nieuwe beroep zal zich nog moeten uitkristalliseren, gezien de toename in complexiteit in de ouderenzorg ligt juist daar een enorme uitdaging. De gezondheidszorg heeft jullie hard nodig en jullie de gezondheidszorg!
  Aan de MBO-HBO scholen: door dit als eerste op te pakken ondersteun je hen hierin. De sector is het meest gebaad bij goede opleidingen die aansluiten bij de branche waarin zij werken. Zorg dat er opleidingen op maat komen waarin er snel en adequaat kan worden in-en doorgestroomd.
  Aan de Bestuurders/ financiers: maken jullie de verdere obstakels op de weg voor hen vrij?
  Met alle neuzen dezelfde kant op; de verbetering van de kwaliteit van zorg en leven, in ons aller belang, moet dat toch lukken!
  Catharina Walma, oud A-verpleegkundige

 8. Onbegrijpelijk! Zorgkundige, hoe verzinnen ze het. Wat doe je met al die ‘zorgkundigen’ met een academische opleiding, een lerarenopleiding, een specialisatie. Lijkt me beter om MBO opleiding beetje toegevoegde waarde te geven, kan je van HBO en MBO een en dezelfde opleiding maken.
  Pauline Meurs, was dat niet de vrouw die prinses Maxima liet uitspreken dat ‘De Nederlander’ niet bestaat. Lijkt erop dat de verpleegkundige binnenkort ook niet meer bestaat.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.