Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Hbo-verpleegkundige krijgt regie bij hoogcomplexe patiënt

Het Amphia Ziekenhuis in Breda start 1 november op de afdeling nefrologie een proeftuin die moet leiden tot nieuwe functieprofielen voor zowel mbo- als hbo-verpleegkundigen. Het ziekenhuis bereidt zich hiermee op de zorg van de toekomst.
Hbo-verpleegkundige krijgt regie bij hoogcomplexe patiënt
Foto: Arno Massee

Onder meer de verschijning van het rapport van de Stuurgroep V&V2020 was voor het Amphia Ziekenhuis aanleiding om kritisch naar het beroepsprofiel van haar verpleegkundigen te kijken. Maar ook de complexer wordende zorgvrager, digitalisering en vergrijzing veranderen volgens het ziekenhuis het verpleegkundig beroep. ‘We merken dat de zorg die mbo-v verpleegkundigen kunnen bieden niet altijd toereikend is voor de kwetsbare patiënten die nu geregeld worden opgenomen’, zegt Hans Meij, lid directiecomité van het Amphia. ‘Daarnaast werden hbo-verpleegkundigen de afgelopen jaren te weinig op niveau ingezet, waardoor ze niet de kans kregen om te excelleren. Soms werken ze zelfs onder hun niveau. Als we ook in 2020 de beste zorg willen leveren, is een verandering nodig.’

Mbo-verpleegkundige Martijn denkt mee

Eerst schrok hij een beetje van de teneur in het rapport van de Stuurgroep V&V2020, maar toen zijn afdeling werd uitgekozen als proeftuin voor het maken van nieuwe functieprofielen, wilde hij meedoen. Dat lees je hier >>>

Competenties

Daarom startte het Amphia Ziekenhuis in april dit jaar de voorbereidingen voor een proeftuin. Deze begint op 1 november op de afdeling nefrologie en zal tien maanden duren. Resultaat van de proeftuin moeten functieprofielen zijn voor zowel mbo- als hbo-verpleegkundigen. Er wordt daarbij op drie vlakken onderscheid gemaakt tussen de niveaus, namelijk in diepgang van kennis, de complexiteit van werkzaamheden en de zelfstandigheid in werken. Zo wordt voor de hbo-collega’s gedacht aan de totale regie van het zorgproces, klinisch redeneren en het kunnen beoordelen en toepassen van EBP. Met deze competenties kan de verpleegkundige een serieuzere samenwerkingspartner van de arts worden, en dat is goed voor de zorgkwaliteit. De mbo-verpleegkundigen worden vooral ingezet in de planbare zorg. Zij voeren alle verpleegkundige handelingen uit, ook bij complexe patiënten, maar werken altijd samen met een hbo-opgeleide collega die eindverantwoordelijk is. Het gaat dus om de combinatie van complexiteit van de zorgvraag en verantwoording: hoe complexer de patiënt, hoe eerder de hbo-verpleegkundige de eindverantwoording draagt.

Ook in het IJsselland Ziekenhuis

Een groep mbo-verpleegkundigen van het IJsselland Ziekenhuis wil hbo-verpleegkundige worden en krijgt de kans om de verkorte opleiding te doen. Dat lees je hier >>>

Kernteam

Het team op de afdeling nefrologie start op 1 november niet plotsklaps met de nieuwe competenties, daar gingen onder meer een onderzoek naar de werkbeleving, kennis vergaren over verpleegkundige beroepsprofielen en het in kaart brengen van de zorgbehoeften van de patiënt aan vooraf. Ook werd een kernteam samengesteld, dat bestaat uit drie mbo-verpleegkundigen en twee hbo-verpleegkundigen van nefrologie, hun meewerkend teamleidinggevende, een VAR-lid en een bedrijfsmanager met verpleegkundige achtergrond. Tijdens het werken op de afdeling worden de bedachte profielen getest en indien nodig, aangepast. Het is de bedoeling dat er na de proeftuin beroepsprofielen zijn ontstaan die een blauwdruk zijn voor andere afdelingen. Omdat in een korte tijd een aanzienlijke competentieontwikkeling én attitudeverandering gerealiseerd moet worden, begeleidt een trainer/coach de collega’s uit het kernteam en van de proeftuin.
Op 12 december 2014 organiseert Amphia een symposium om geïnteresseerde collega’s uit andere ziekenhuizen te informeren over de proeftuin en haar resultaten. Tijdens dit symposium wordt ook verteld over andere projecten, die net als de proeftuin onderdeel uitmaken van het programma Amphia naar TOPzorg. De datum is onder voorbehoud.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.