Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe beroerte beter te voorspellen

Wie ooit een hartinfarct of een beroerte heeft gehad, weet met behulp van een speciale formule beter hoe groot de kans op herhaling is.
Nieuwe beroerte beter te voorspellen

Utrechtse artsen hebben een formule ontwikkeld die kijkt naar 14 gegevens, zoals leeftijd, geslacht, medische voorgeschiedenis, rookgedrag en bloeddruk. Daarmee is uit te rekenen hoe groot het risico van nieuwe gezondheidsklachten in de 10 jaar erna is. Onderzoekers van het UMC Utrecht ontwikkelden deze zogenaamde ‘SMART-risicoscore’, waarbij gegevens zijn gebruikt van 5.800 patienten. Variatie in risico

Variatie in risico

‘Tot nu toe rekenden we alle patiënten met een vaatziekte tot eenzelfde hoogrisicogroep, ook al wisten we uit de praktijk dat er een enorme variatie in risico bestaat. Sommige patiënten hebben namelijk een heel erg hoog risico, terwijl veel andere patiënten een laag of normaal risico hebben om een nieuwe vaatziekte te krijgen. Alleen konden we daar tot voor kort geen onderscheid in maken’, legt professor Frank Visseren uit op de website van het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Onderzoek

Het Utrechtse onderzoek staat in het Britse wetenschapsblad Heart. De medici bestudeerden de gegevens van 5788 mensen die tussen januari 1996 en februari 2010 naar het UMC gingen met hart- en vaatziekten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.