Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe borstkankergenen ontdekt

Een internationaal team van onderzoekers heeft vijf genen ontdekt die een rol spelen bij het veroorzaken van borstkanker. Ze deden onderzoek bij 25.000 vrouwen die de kwaal hadden.
Nieuwe borstkankergenen ontdekt

De vijf genen werden eerder niet als ‘serieuze kandidaten’ gezien bij de veroorzaking van borstkanker, aldus het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Ook het Leids Universitair Medisch Centrum nam aan het wereldwijde onderzoek deel.

Inzicht
“De risico’s zijn per afzonderlijke genvariant laag, maar een samenspel van meerdere genvarianten bij één individu kan de risico’s verder verhogen. De bevindingen verhogen in sterke mate het inzicht in het ontstaan van borstkanker bij een deel van de patiënten”, aldus een woordvoerder maandag.

Erfelijke belasting
Met behulp van de gevonden genvarianten kan een verklaring worden gevonden voor het familiair voorkomen van borstkanker in veel families. Maar eerst moet een diagnostische test worden ontwikkeld waarin deze en eerder ontdekte genvarianten worden getest. Een belangrijke risicofactor voor het krijgen van borstkanker is erfelijke belasting. Een gezonde vrouw die één of meer verwanten in de eerste graad heeft (moeder, zus of dochter) die aan borstkanker lijden, heeft zelf twee tot drie keer zoveel kans op het ontwikkelen van deze vorm van kanker.

Nature
Dankzij de ontdekking kan borstkanker in een eerder stadium worden getraceerd en effectiever worden bestreden. De resultaten van het borstkankeronderzoek staan in het wetenschappelijke blad Nature.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.