Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe kenmerken om decubitus te duiden

Aan de vier categorieën die we kennen om decubitus aan te duiden, zijn twee onderdelen toegevoegd: verlies van een volledige weefsellaag met onbekende diepte en vermoeden van een diepe weefselbeschadiging met onbekende diepte.
Nieuwe kenmerken om decubitus te duiden
Foto: Arno Massee

Dat zegt Michel Renierkens van Decubitus Nederland.

Nieuwe onderdelen toegevoegd

Eind 2014 is er een nieuwe internationale richtlijn decubitus uitgebracht door de European Pressure Ulcer Advisory Panel (EPUAP), de National Pressure Ulcer Advisory Panel (NPUAP) en de Pan Pacific Pressure Injury Alliance (PPPIA). Renierkens: ‘De duiding van graden waarin decubitus voorkomt, gebeurt in vier categorieën die we kennen uit de vorige richtlijn: niet wegdrukbare roodheid (categorie/stadium 1), verlies van een gedeelte van de huidlaag of een blaar (categorie/stadium 2), verlies van een volledige huidlaag (categorie/stadium 3) en verlies van een volledige weefsellaag (categorie/stadium 4). Er zijn nu twee extra onderdelen toegevoegd die niet in een categorie zijn in te delen: verlies van een volledige weefsellaag  met onbekende diepte en vermoeden van een diepe weefselbeschadiging waarvan de diepte onbekend is. In de praktijk betekent zo’n advies dat je bij dit soort wonden er ook op bedacht moet zijn dat het om decubitus gaat.’

Wondzorgcongres

Kom ook naar het wondzorgcongres op 19 mei 2015 in de Reehorst in Ede. Met lezingen over negatieve druktherapie, behandeling vandiabetische voet, debridement en het afnemen van anamneses. Meer informatie >>>

Nederlandstalige richtlijn

Decubitus Nederland heeft de rechten om de internationale versie van de nieuwe richtlijn te vertalen. Momenteel bespreken ze hoe ze dit gaan aanpakken. Wil jij meer adviezen uit de vernieuwde internationale richtlijn decubitus? Michel Renierkens vertelt hierover tijdens het wondzorgcongres op 19 mei in Ede.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.