Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe cijfers agressie in ziekenhuizen

Verpleegkundigen en andere ziekenhuismedewerkers zijn ruim 4500 keer per jaar slachtoffer van fysiek en verbaal geweld.
Nieuwe cijfers agressie in ziekenhuizen

Dat blijkt uit cijfers van het AD, die vandaag in de krant zijn gepubliceerd. Het AD kreeg bij een derde van de Nederlandse ziekenhuizen inzage in gegevens over intimidatie tegen het personeel. Omgerekend naar alle 93 Nederlandse ziekenhuizen komen de cijfers neer op 4500 gevallen van intimidatie per jaar, oftewel twaalf keer per dag. Van de 4500 gevallen gaat het bij 1200 om fysiek geweld, zoals slaan en schoppen. In de andere gevallen gaat het om bedreigingen, scheldpartijen en soms stalking. In meer dan 200 gevallen is het geweld dermate ernstig, dat de dader een toegangsverbod wordt opgelegd.

Reacties

Minister Schippers (Volksgezondheid) noemt het aantal incidenten ‘volstrekt ontoelaatbaar’. Ook de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) noemt het geweld ‘niet acceptabel’. Er wordt volgens de NVZ al 10 jaar gewerkt aan het terugdringen van het aantal incidenten.

Agressie

Ziekenhuizen proberen met extra beveiliging en anti-agressiecursussen het tij te keren. Door patiënten beter uitleg te geven over wachttijden en de behandeling, hopen ze agressie te voorkomen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.