Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe contra-indicatie bij agomelatine (Valdoxan®)

De behandeling met agomelatine (Valdoxan®) moet gestaakt worden als zich symptomen van een leverbeschadiging ontwikkelen. Verpleegkundigen kunnen deze symptomen 'bij uitstek' signaleren.
Nieuwe contra-indicatie bij agomelatine (Valdoxan®)
Foto: Arno Massee

Vandaag meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen dat firma Servier in een brief een nieuwe contra-indicatie voor het gebruik van agomelatine aankondigt. Agomelatine mag niet worden voorgeschreven aan patiënten van 75 jaar of ouder en aan patiënten met transaminasewaarden van meer dan 3 keer boven de normale limiet. En bij alle patiënten die het middel al krijgen, moeten leverfunctietests worden uitgevoerd en zorgverleners wordt gevraagd alert te zijn op symptomen van een leverbeschadiging.

Rol verpleegkundige

‘Een verpleegkundige kan hier bij uitstek een goed signalerende rol in spelen en het aankaarten bij de arts’, zegt apotheker Annemieke Horikx van de brancheorganisatie van apothekers KNMP. ‘Signalen van leverstoornissen zijn bijvoorbeeld geel zien, al komt dit niet altijd voor. Ook kan de patiënt erg moe zijn. Vaak zijn het wat algemeen lijkende symptomen, niet zo specifiek waardoor het lastig is te constateren.’ Bijwerkingen moeten gemeld worden bij de arts en bij het bijwerkingencentrum Lareb.

Agomelatine wordt gebruikt voor de behandeling van depressie bij volwassenen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.