Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Nieuwe contra-indicaties voor diclofenac

Het gebruik van diclofenac-bevattende geneesmiddelen voor systemisch gebruik wordt, met het oog op de cardiovasculaire bijwerkingen, verder beperkt. Dat oordeelt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
Nieuwe contra-indicaties voor diclofenac
Foto: Arno Massee

Patiënten met aangetoonde hartzwakte, onvoldoende doorbloeding naar het hart (angina, ischemische hartziekte), slechte perifere doorbloeding (perifeer arterieel vaatlijden) of een eerder doorgemaakte beroerte (cerebrovasculaire ziekte) mogen diclofenac niet meer gebruiken. De behandeling van deze patiënten moet opnieuw worden beoordeeld.

Risicopatiënten

Bij patiënten met belangrijke risicofactoren voor cardiovasculaire voorvallen (bijvoorbeeld hypertensie, hyperlipidemie, diabetes mellitus en roken), mag de behandeling alleen na zorgvuldige afweging worden gestart. Het CBG raad aan om bij alle patiënten de laagst werkzame dosis diclofenac te gebruiken, voor de kortst mogelijke periode. Wel blijven de voordelen van diclofenac opwegen tegen de risico’s, zo meldt het CBG. De nieuwe contra-indicaties en waarschuwingen zijn het gevolg van een Europese herbeoordeling van de cardiovasculaire veiligheid. Inmiddels hebben voorschrijvers een brief ontvangen.

Dossier Medicatie
Meer nieuws, achtergronden en blogs over medicatie vind je in het dossier Medicatie.

Bijwerkingen signaleren

Hoewel verpleegkundigen geen medicatie voorschijven, signaleren zij wel vaak als eerste bijwerkingen en interacties. Bijwerkingen van dicolofenac zijn vooral maag- en darmklachten. En in combinatie met andere NSAID’s, SSRI’s en corticosteroïden is er een verhoogd risico op gastro-intestinale bijwerkingen (bloedingen).

Congres Medicatieveiligheid

Hoe up-to-date is jouw kennis ten aanzien van medicatiegebruik? Leer in één dag hoe je het aantal medicatie-incidenten omlaag kunt krijgen. Bestel tot 1 september kaarten met vroegboekkorting.

1 REACTIE

  1. Gezien de nadruk in dit artikel op cardiovasculaire aandoeningen had ik onder het laatste kopje ook mogelijke bijwerkingen als CVA, palpitaties, pijn op de borst, hartfalen, myocardinfarct, hypertensie, vasculitis en oedeem verwacht. Dat is nl. de reden dat diclofenac niet meer aan patiënten met hart- en vaatziekten voorgeschreven mag worden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.