Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe eenduidige richtlijn voor insulineprikken

Loodrecht prikken, het gebruik van korte naaldjes (5 of 6 mm) en in de meeste gevallen niet in een huidplooi. Dat zijn de belangrijkste richtlijnen die de EADV presenteert in de ‘Eerste Nederlandse richtlijn over het injecteren van insuline’.

‘Er was onder diabeteszorgverleners en leden van de EADV behoefte aan duidelijke richtlijnen. In die behoefte wordt sinds 1 oktober voorzien’, zegt Judith Krijgsman, diabetesverpleegkundige en vice-voorzitter van de EADV.

Door de richtlijnen zijn er nu eenduidige instructies over de manier van spuiten. Krijgsman: ‘Dat was nodig, want er zijn nogal wat verschillende inzichten. De een zegt bijvoorbeeld dat je eerst twee eenheden moet wegspuiten, de ander doet dat nooit. Dat maakt het ook niet eenvoudiger om patiënten te leren hoe ze zichzelf moeten injecteren. Door de handleiding wordt injecteren en adviseren een stuk eenvoudiger, zowel voor de zorgverlener als voor de patiënt.’

Handige checklist

De richtlijnen die nu zijn opgesteld zijn het resultaat van jarenlange studies en praktijkonderzoeken. De uitwerking staat op een korte, handige checklist. ‘Door een correcte manier van injecteren en eenduidige instructies daarover te geven kunnen we fouten voorkomen. Dat is een belangrijke reden waarom we de handleiding hebben opgesteld’, aldus Krijgsman. Alle leden van de EADV hebben het boekje met het volledige rapport, en de uitwerking van de richtlijnen thuisgekregen met de bedoeling ze in de praktijk toe te passen. Ook de NDF hanteert de richtlijnen en ze worden bovendien onderdeel van het protocollensysteem in de ziekenhuizen. 

Uit de praktijk
Maar alleen richtlijnen verspreiden is niet voldoende om ze ook te laten toepassen, blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het NIVEL in BMC Medical Informatics and Decision Making. De richtlijnen moeten gemakkelijk toe te passen zijn, en altijd worden ondersteund met bijvoorbeeld bijscholing, instructies aan de zorgverleners en feedback op de werkvloer. Daarnaast moeten artsen en verpleegkundigen het ook eens zijn met de aanbevelingen in de richtlijn en goed bekend zijn met de inhoud. Een nog grotere kans van slagen hebben richtlijnen waarbij de beoogde gebruikers betrokken waren bij de ontwikkeling. ”Ook de richtlijnen van de EADV zijn opgesteld door mensen uit de praktijk’, zegt Krijgsman. ‘Dat maakt ze praktisch en toepasbaar.’ 

Een boekje met het volledige rapport, en de uitgewerkte handleiding, zijn te krijgen bij de EADV. E-mail: eadv@eadv.nl. Telefoonnummer 030-2991929.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.