Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Handreiking beroepsgeheim verpleegkundigen en verzorgenden

Beroepsvereniging V&VN en vakbond NU'91 hebben handreikingen ontwikkeld over het beroepsgeheim voor verpleegkundigen en verzorgenden.
Nieuwe handreiking beroepsgeheim verpleegkundigen
Nieuwe handreiking beroepsgeheim verpleegkundigen - Foto: Arno Massee

Verpleegkundigen en verzorgenden hebben een beroepsgeheim: zonder toestemming van de zorgvrager geef je geen informatie van en over de zorgvrager door aan anderen. De geheimhouding vormt een vast onderdeel van de beroepscode en het respecteren ervan is een belangrijk ethisch uitgangspunt van de beroepsuitoefening.

Nieuwe handreiking

Toch is het in de praktijk som best lastig om je aan het beroepsgeheim te houden, zo constateren beroepsvereniging V&VN en vakbond NU’91. Daarom hebben zij in samenwerking een handreiking ‘Hoe ga je om met het beroepsgeheim?’ gemaakt. In de handreiking is aandacht voor de regelgeving rondom het beroepsgeheim, maar er wordt ook uitgelegd hoe je omgaat met lastige kwesties.

‘Grenzen van beroepsgeheim niet altijd duidelijk’

In 2012 trapte een Britse verpleegkundige in een radiograp waardoor haar collega medische informatie doorgaf over de gezondheidstoestand van prinses Kate Middleton. Lees meer >>>

Contact met politie en justitie

Naast de algemene handreiking, is er ook nog een aparte handreiking ontwikkeld waarin wordt uitgelegd hoe je omgaat met het beroepsgeheim in contact met politie en justitie.

Wat moet je weten over het beroepsgeheim?

Binnenkort vind je op Nursing.nl een overzicht van de belangrijkste punten uit de handreiking beroepsgeheim

Bekijk de nieuwe handreikingen van V&VN en NU’91:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.