Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe hechttechniek zorgt voor betere wondgenezing

Een wondbreuk (littekenbreuk) komt minder vaak voor als de wond na een buikoperatie is gehecht met kleine hechtingen dan wanneer de tot nu gebruikelijke grote steken zijn gebruikt. De nieuwe manier van hechten zou de nieuwe standaard moeten worden. Dit concluderen onderzoekers Joris Harlaar en Eva Deerenberg in The Lancet.
Nieuwe hechttechniek zorgt voor betere wondgenezing
Foto: ANP

Na een buikoperatie geneest gemiddeld 20% van de wonden niet goed en ontwikkelen patiënten een littekenbreuk. Het is onduidelijk hoe de operatiewond moet worden gesloten zodat deze goed geneest en niet tot een wondbreuk leidt. Daar brengen chirurgen in opleiding Eva Deerenberg en Joris Harlaar van de afdeling Heelkunde van het Erasmus MC verandering in. In The Lancet schrijven zij dat het sluiten van de buik na een operatie met twee keer zo veel kleine steekjes veel betere resultaten oplevert.

Nieuwe hechttechniek

Zij deden onderzoek naar de uitkomsten van operaties van 560 patiënten, verdeeld over tien medische centra. Een jaar na de operatie was het percentage van niet goed genezen wonden bij de patiënten met de nieuwe hechttechniek 13%. Bij patiënten die de gangbare grote steken kregen was dat 21%. Harlaar: ‘Na eerste presentatie van de resultaten op congressen is de techniek nu al in vele Nederlandse chirurgische klinieken omarmd en zal dat na de Lancet publicatie zeker in de chirurgie, maar ook in andere snijdende vakken zoals gynaecologie en urologie wereldwijd gaan gebeuren.’
(Bron: Erasmus MC)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.