Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe landelijke richtlijn diabeteszorg

Verenso, vereniging van specialisten ouderengeneeskunde en sociaal geriaters, heeft de nieuwe landelijke multidisciplinaire richtlijn ‘Verantwoorde diabeteszorg bij kwetsbare ouderen’ gepubliceerd.

De richtlijn onderbouwt waarom de gezondheidssituatie en prognose van de kwetsbare oudere met diabetes voor het medische beleid belangrijker zijn dan leeftijd. Cardiovasculair risicomanagement is bij deze groep van groot belang. Daarover geeft de richtlijn onderbouwde aanbevelingen, inclusief specifieke adviezen over soepeler streefwaarden voor bloeddruk. De richtlijn onderbouwt een HbA1c streefwaarde van 69 mmol/mol (8,5%) – zolang dit geen klachten geeft- bij een levensverwachting van minder dan vijf tot zes jaar om daarmee hypoglykemieën te voorkomen.

 

Adviezen

De richtlijn stelt ook dat statines alleen zinvol zijn bij een levensverwachting van meer dan twee jaar. De richtlijn geeft daarnaast adviezen over de behandeling van specifieke geriatrische syndromen en het voorkomen van mogelijke complicaties van diabetes bij kwetsbare ouderen. Ook geeft de richtlijn geeft een aantal aangepaste adviezen over orale glucoseverlagende medicatie en insulinetherapie bij kwetsbare ouderen.

 

Diabetesverpleegkundigen

Deze richtlijn is ontwikkeld voor en door specialisten ouderengeneeskunde, huisartsen, internisten en gespecialiseerde diabetesverpleegkundigen met medewerking van de Diabetesvereniging Nederland, de Nederlandse Diabetesfederatie en cliëntenorganisatie LOC. Hij kan in de praktijk ook goed gebruikt worden door klinisch geriaters, nurse practitioners, praktijkondersteuners, diëtisten, podotherapeuten en gespecialiseerde pedicures. Voor de richtlijn heeft de richtlijnwerkgroep ondersteund door Verenso 335 wetenschappelijke publicaties beoordeeld.  

 

Auteur: Redactie TvZ

Bron: Verenso

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.