Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe leidraad ‘vallen’ maandag van start

Een speciale leidraad van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) moet er vanaf maandag voor zorgen dat zorgverleners vaker valcalamiteiten van ouderen melden.
Nieuwe leidraad 'vallen' maandag van start

De grootste hoeveelheid meldingen die bij de Inspectie gedaan worden over de ouderenzorg zijn valcalamiteiten. Het is niet altijd (direct) duidelijk of de gevolgen van een valincident tot de dood of ernstig schadelijk gevolg leiden. Ook is het niet altijd duidelijk of de calamiteit betrekking heeft op tekortkomingen in de organisatie van de zorg en/of het functioneren van zorgverleners.

Voorkomen van valcalamiteiten heeft prioriteit
Het is van belang dat de instelling zelf onderzoek doet naar de oorzaken van het incident en de analyse omzet in verbetermaatregelen. Onderzoek door de inspectie moet pas plaatsvinden als het onderzoek door de instelling onvoldoende is of als het incident er om andere redenen om vraagt. Het belang ligt bij het voorkómen van valcalamiteiten.

Evaluatie resultaten
De leidraad is geformuleerd om deze verandering in gang te zetten. Na een half jaar volgt een evaluatie van de resultaten, waarbij zorginstellingen betrokken worden. Het format dat in de leidraad is opgenomen beschrijft wanneer je valincidenten moet melden en de wijze waarop.

IGZ
Door: redactie Nursing

Abonneren
Wil je nog meer achtergrondinformatie? Word nu abonnee van Nursing.   

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.