Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe manier van beademen op IC VieCurie

Sinds kort worden patiënten op de Intensive Care van medisch centrum VieCuri in Noord-Limburg beademd met de zogenaamde Neurally Adjusted Ventilatory Assist (NAVA).

 

Dit is een vorm van beademing waarbij de patiënt zelf de beademingsmachine aanzet tot het geven van een ademteug en waarbij de machine volledig synchroon loopt met wat de patiënt wil.

Ondersteunende beademing

Voor het herstel van een patiënt is het belangrijk dat hij zo snel mogelijk start met zelfstandig ademhalen. Zo bouwt de patiënt spierkracht op zodat hij sneller herstelt. Met Neurally Adjusted Ventilatory Assist (NAVA) geeft de patiënt precies aan hoeveel lucht hij nodig heeft voor iedere ademteug. In het Nederlands wordt het daarom ook wel proportionele ondersteunende beademing genoemd.

Patiëntengroepen

Sinds februari zijn er op de Intensive Care van VieCuri vier patiënten beademd met de NAVA-technologie. Vooralsnog worden vooral longpatiënten met NAVA beademd. De komende tijd wordt in overleg met de firma Maquet, die de NAVA-technologie op de markt brengt, bekeken welke patiëntengroepen nog meer goed met NAVA ondersteund kunnen worden.

VieCurie

Meer weten over beademing en reanimatie

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.