Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe meeteenheid HbA1c

De metingen van hemoglobine A1c bij patiënten met diabetes mellitus worden vanaf begin april in een nieuwe eenheid gerapporteerd. Dit heeft te maken met een wereldwijde standaardisatie van de waarden. Dat meldt het Pharmaceutisch Weekblad.
Nieuwe meeteenheid HbA1c

Nu nog kennen veel landen hun eigen meetmethoden en bijbehorende referentiewaarden voor HbA1c. Dit bemoeilijkt onder andere het internationale onderzoek naar diabetes. Al circa vijftien jaar geleden is besloten de waarden wereldwijd te harmoniseren met een nieuwe meeteenheid. Nu is dat eindelijk gelukt.

HbA1c-waarde naar mmol/mol
Laboratoria drukken de HbA1c-waarde nu nog uit als percentage. Binnenkort verandert dat in mmol/mol. In eerste instantie kunnen verpleegkundigen, zorgverleners en patiënten ook nog de huidige percentages gebruiken. De wijziging heeft geen grote gevolgen voor de werkwijze van huisartsen en apothekers.

IFCC-eenheden
Een stuurgroep van de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF) heeft besloten in Nederland de nieuwe HbA1c-eenheden gefaseerd in te voeren. Per 6 april worden de waarden gerapporteerd in zowel de nieuwe IFCC-eenheden (mmol/mol) als in de huidige zogeheten DCCT-percentages. Per 1 januari 2011 worden de resultaten alleen nog in de nieuwe IFCC-eenheden uitgedrukt.

Nieuwediabeteswaarde.nl
Deze maand start de NDF een landelijke campagne waarbij zowel zorgverleners als patiënten worden voorbereid op de komst van de nieuwe waarden. Voor ondersteuning en voorlichting lanceert de federatie in februari de website www.nieuwediabeteswaarde.nl.

Door: redactie Nursing
Pharmaceutisch Weekblad

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.