Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe meeteenheid HbA1c vandaag van start

Vanaf vandaag moeten diabetesverpleegkundigen en hun patiënten met een nieuwe HbA1c-waarde werken.
Nieuwe meeteenheid HbA1c vandaag van start

De metingen van hemoglobine A1c bij patiënten met diabetes mellitus moeten vanaf vandaag in nieuwe eenheid gerapporteerd worden. De nu gebruikte HbA1c-waarde (percentage) wordt vervangen door de eenheid mmol/mol (lees: millimol per mol).

Vergelijken van alle waarden
Met deze verandering sluit Nederland aan bij een internationale afspraak. Door te kiezen voor één internationale eenheid voor de HbA1c-waarde, kunnen de HbA1c-waarden uit verschillende landen met elkaar vergeleken worden. Het jaar 2010 geldt als overgangsjaar: de oude en de nieuwe waarde worden naast elkaar gebruikt, zodat zorgverleners en patiënten kunnen wennen. Per 1 januari 2011 worden de resultaten alleen nog in de nieuwe IFCC-eenheden uitgedrukt.

Omrekenen
Meer informatie, én een digitale omrekencalculator, is te vinden op www.nieuwediabeteswaarde.nl. In Nursing april vind je eveneens een volledig artikel over de nieuwe HbA1c-waarden.

Nederlandse Diabetes Federatie
Door: redactie Nursing

Eerder in het nieuws:
Nieuwe meeteenheid HbA1c

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.