Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Nieuwe meeteenheid HbA1c vandaag van start

Vanaf vandaag moeten diabetesverpleegkundigen en hun patiënten met een nieuwe HbA1c-waarde werken.
Nieuwe meeteenheid HbA1c vandaag van start

De metingen van hemoglobine A1c bij patiënten met diabetes mellitus moeten vanaf vandaag in nieuwe eenheid gerapporteerd worden. De nu gebruikte HbA1c-waarde (percentage) wordt vervangen door de eenheid mmol/mol (lees: millimol per mol).

Vergelijken van alle waarden
Met deze verandering sluit Nederland aan bij een internationale afspraak. Door te kiezen voor één internationale eenheid voor de HbA1c-waarde, kunnen de HbA1c-waarden uit verschillende landen met elkaar vergeleken worden. Het jaar 2010 geldt als overgangsjaar: de oude en de nieuwe waarde worden naast elkaar gebruikt, zodat zorgverleners en patiënten kunnen wennen. Per 1 januari 2011 worden de resultaten alleen nog in de nieuwe IFCC-eenheden uitgedrukt.

Omrekenen
Meer informatie, én een digitale omrekencalculator, is te vinden op www.nieuwediabeteswaarde.nl. In Nursing april vind je eveneens een volledig artikel over de nieuwe HbA1c-waarden.

Nederlandse Diabetes Federatie
Door: redactie Nursing

Eerder in het nieuws:
Nieuwe meeteenheid HbA1c

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.