Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe methode moet fouten met infuuspompen voorkomen

TNO en de Nederlandse Vereniging voor Klinische Fysica (NVKF) hebben een nieuwe methodiek ontwikkeld om het aantal fouten met infuuspompen sterk terug te dringen.

 

Met dit Risicoprofiel Infusietechnologie kan een ziekenhuis de belangrijkste risico’s in kaart brengen en de juiste preventieve maatregelen treffen. Ziekenhuizen en verpleegkundigen kunnen de methodiek eenvoudig opvragen via de website van TNO. Het is voor het eerst dat er een dergelijke professionele kwaliteitsstandaard voor risicoanalyse op een hoogrisico medische technologie is gemaakt, stelt TNO. In 2009 worden ook voor andere medische technologieën risicoprofielen opgesteld.

Fouten

Uit recent onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg naar de risico’s van medische technologie  blijkt dat het het verkeerd gebruik van infuuspompen een belangrijke veroorzaker is van vermijdbare incidenten in ziekenhuizen. Fouten ontstaan door problemen met de apparatuur zelf, maar ook door onjuiste bediening. Volgens drs. Maarten Lörtzer van TNO behoedt de methodiek verpleegkundigen niet voor routinefouten en missers die ontstaan door verkeerde berekeningen van de dosering. ‘Het begint al een stap eerder, met de selectie, aanschaf en het onderhoud van infuuspompen’, aldus Lörtzer.

Risicoprofiel Infusietechnologie

Door consequent gebruik van het Risicoprofiel Infusietechnologie zal het aantal fouten en risico’s worden verminderd, zo claimen TNO en de NVKF. De methodiek helpt ziekenhuizen te voldoen aan de onderlinge afspraak om het aantal fouten tot de helft terug te gaan brengen. Ook staan er preventieve maatregelen in die de kans op fouten en schade sterk verkleinen, zoals controle na onderhoud, afspraken rond overdracht aan de zorgafdeling en goede instructie en training van verpleegkundigen.

TNO

Door: redactie Nursing

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.