Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe methode voor maken wijkdiagnose

Als wijkverpleegkundige begrijp je best dat preventieve zorg niet alleen om die ene cliënt gaat, maar ook om de wijk waarin hij woont. Maar ja, hoe pak je dat aan? José van Dorst en Henk Rosendal ontwikkelden de WijkOPSE.
1wijkverpleegkundige.jpg

Wijkverpleegkundigen denken en werken tegenwoordig individu-overstijgend, en wijkgericht. Om dat te kunnen doen is kennis nodig van wat zich achter al die voordeuren in de wijk afspeelt en welke factoren de gezondheid – positief én negatief – beïnvloeden. José van Dorst en Henk Rosendal, bloggers van Nursing, leggen in een praktisch artikel in Nursing november uit hoe je zo’n wijkdiagnose, de WijkOPSE kunt maken.

Een voorbeeld

Veel ouderen wonen in de stad in portiekwoningen. Als ze ouder en strammer worden, krijgen ze vaak mobiliteitsproblemen en moeite met trappen lopen. De gemeente of de woningbouwstichting kan dan voor meer mensen tegelijk aanpassingen organiseren om te voorkomen dat mensen hun woning moeten verlaten omdat zij zelf niet meer kunnen voorzien in boodschappen, frisse lucht en beweging. De wijkverpleegkundige is de aangewezen persoon om dit te signaleren en acties in gang te zetten, vinden Van Dorst en Rosendal.

Workshop WijkOPSE maken
Henk Rosendal, een van de bedenkers van de WijkOPSE, legt op De Grote Nursing Thuiszorgdag uit hoe wijkverpleegkundigen met dit model kunnen werken. In de interactieve workshop krijg je de kans om ermee te oefenen. Meld je nu aan bij www.nursingcongressen.nl en kom op 13 december naar Eindhoven.

WijkOPSE

Het tweetal ontwierp een instrument voor het maken van een wijkdiagnose, de WijkOPSE, waarbij OPSE staat voor Observatie, Problemen, Symptomen, en Etiologie. Het lijkt eigenlijk op het werk dat de wijkverpleegkundige doet voor individuele patiënten, maar dan voor een hele wijk. Want volgens Rosendal en Van Dorst is het overstijgend werken gebaseerd op het verpleegkundig proces, dus een anamnese leidend tot een onderbouwde diagnose, op basis waarvan doelen worden geformuleerd en interventies worden gedaan.

PSE in de wijk

Nieuw aan dit instrument is de toevoeging van de PSE-structuur. Er zijn al twee veelgebruikte methodes, de Windshield Survey en de Chcklist Wijkdiagnose, maar daar ontbreekt de belangrijke E van etiologie, de oorzaken. De scoring van aspecten vindt in de WijkOPSE plaats in de PSE-structuur, zodat niet alleen het verpleegkundig proces zichtbaar wordt, maar ook helder is welke de veroorzakende factoren zijn, en in hoeverre die beïnvloedbaar zijn. Dit laatste kan worden aangeven met een + (‘ja’), een +/- (‘enigszins’), een – (‘nee’), of een ? (‘weet niet’) en ondersteunt de invuller bij het prioriteren van de aan te pakken problemen. Alvorens de problemen (P) te definiëren, wordt de invuller uitgenodigd haar observatie (O) over dit aspect weer te geven, hetgeen overeenkomt met de anamnese uit het verpleegkundig proces.

Voor de volledige uitleg en de lijst van observatiepunten verwijzen we je naar Nursing november. Neem nu een abonnement op Nursing >>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.