Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Nieuwe MRSA-variant agressiever en sneller

Een nieuwe agressieve variant van de MRSA-bacterie duikt op in Nederland. De uit de Verenigde Staten afkomstige bacterie verspreidt zich sneller en is moeilijker te bestrijden dan de huidige variant.
Nieuwe MRSA-variant agressiever en sneller

De nieuwe variant met de naam USA300-lijn, heeft  in de Verenigde Staten ook gezonde mensen besmet, buiten zorginstellingen dus. Dit gebeurde op onder andere sportscholen en kinderdagverblijven. In Nederland zijn ook mensen besmet, zo meldt Top Instituut Pharma. De variant komt dankzij het vliegverkeer tussen ons land en Amerika ook hier terecht.

Geen paniek
Toch is er geen reden tot paniek, volgens hoogleraar medische microbiologie Jan Maarten van Dijl van de Rijksuniversiteit Groningen. De hoogleraar doet onderzoek naar MRSA-infecties. ‘Van alle MRSA-infecties behoort 3 tot 4 procent tot deze lijn. Maar het vermogen van de bacterie zich snel te verspreiden noemt de hoogleraar wel zorgwekkend.’

Geneesmiddel
De wetenschappers van Top Instituut Pharma werken aan een geneesmiddel met menselijke antistoffen, om de bacterie te bestrijden. Gezonde mensen met een zwakke weerstand en/of een wondje, lopen kans besmet te raken als zij met de bacterie in aanraking komen.

nu.nl
Door: redactie

Meer weten?
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen in de verpleegkunde? Achtergronden en opinies lezen? Neem dan een abonnement op Nursing.

1 REACTIE

  1. Tja, volgens mij wordt het in de toekomst nog veel erger als ik hoor hoeveel antibiotica er in de veehouderij gebruikt wordt en de antibiotica in het buitenland gewoon bij het kruidvat te halen is. Natuurlijk wordt allelei soorten bacterien zo resistent als iets. Als er niet snel iets veranderd in bovenstaande praktijken zal het binnenkort met de MRSA en wie weet hoeveel andere soorten bacterien de pan uit rijzen. Hoeven we in ieder geval niemand meer apart in een sluiskamer te leggen………en onszelf te verkleden als zijnde marsmannetjes.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.