Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe multidisciplinaire richtlijn diabetes

De EADV, de beroepsorganisatie voor diabeteszorgverleners, heeft de nieuwe multidisciplinaire richtlijn Van indicatiestelling tot uitvoering: een multidisciplinaire richtlijn over zelfcontrole van bloedglucosewaarden door mensen met diabetes” gemaakt.

De nieuwe landelijke richtlijn geeft adviezen over indicatie, frequentie en uitvoering van zelfcontrole en pleit er tevens voor dat patiënt en behandelaar samen duidelijke doelen stellen. ‘Je ziet nu vaak dat mensen thuis hun bloedglucosewaarden meten, alles keurig opschrijven en het dagboekje op het consult overhandigen aan hun diabetesverpleegkundige’, zegt Jolanda Hensbergen, projectleider van de werkgroep Richtlijn Zelfcontrole Diabetes. ‘Zonder er dus zelf iets mee te doen. Dat kan ook zinvol zijn, maar liever zien we zelfcontrole als opstap naar zelfmanagement.’

 

Educatie

Volgens de makers van de richtlijn moet helder zijn welk concreet doel men beoogt met de zelfcontrole en wat de betekenis is van de gemeten waarden. Goede educatie is daarbij nodig. ‘Mensen moeten begrijpen wat ze meten, gegevens kunnen interpreteren, oorzaken achterhalen en hoge bloedglucosewaarden voorkomen.’

 

Presentatie richtlijn

Het project van de nieuwe richtlijn is een initiatief van EADV, de beroepsorganisatie voor diabeteszorgverleners, en mede mogelijk gemaakt door het Nationaal Actieprogramma Diabetes (NAD). Er wordt samengewerkt met relevante diabetesberoepsgroepen en de DVN. De nieuwe richtlijn wordt op 28 juni gepresenteerd tijdens de EADV Kennisdag in Utrecht.

 

Bron: EADV

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.