Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

70-plussers komen beter uit een reanimatie dan gedacht

70-plussers die een reanimatie overleven kunnen in veruit de meeste gevallen weer een normaal leven leiden. Dit blijkt uit het AMC-ARREST onderzoek, uitgevoerd in Noord-Holland. Oudere cijfers uit het buitenland suggereerden dat de helft van 70-plussers slecht uit een reanimatie komt.
70-plussers komen beter uit een reanimatie dan gedacht
Foto: ANP

Het wetenschappelijke tijdschrift Resuscitation publiceerde deze week de resultaten. 90 procent van de overlevenden komt goed uit de reanimatie of met hooguit een lichte stoornis. Slechts 7 procent van de 70-plussers die een reanimatie overleven, ondervindt ernstige restschade.

Aanpassing richtlijn?

Mogelijk hebben deze resultaten gevolgen voor de richtlijn ‘Anticiperende besluitvorming over reanimatie bij kwetsbare ouderen’. Deze richtlijn is in 2013 opgesteld door de Verenso, het NHG (Nederlands Huisartsen Genootschap) en V&VN (Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland). Deze organisaties bekijken na de zomer of deze richtlijn aangepast moet worden. Dit zullen zij onder andere afstemmen met de Nederlandse Vereniging voor Euthanasie (NVVE), de Nederlandse Reanimatie Raad (NRR) en ouderen- en patiëntenorganisaties. Want artsen en verpleegkundig specialisten moeten op basis van de juiste cijfers met kwetsbare ouderen over reanimatie kunnen praten.

Blog Hugo
Verpleegkundigen kunnen best gesprekken over reanimatie voeren met chronisch zieke ouderen, zolang ze maar beschikken over de benodigde gespreksvaardigheden en kennis van de resultaten. Lees meer >>>

2 REACTIES

  1. Er ontbreken in dit artikel getallen, hoeveelheden, percentages. Dit artikel stond ook in de krant, maar dan volledig en dan hebben we het toch over een laag percentage overlevenden die op goede wijze overleeft. Het is zelfs zo laag, dat ik al jaren twijfel over de hele reanimatie-business die in het land opgetuigd is. Aed’s, reanimatiecursussen enz.

  2. Lees alle reacties
  3. De informatie in dit artikel is niet compleet. Het namelijk meer dan 10 jaar zo dat er na een reanimatie met een infauste prognose, en dat hoeft dus niet hersendood te zijn, na enkele dagen na de reanimatie gestopt wordt met de behandeling. Patienten na reanimatie krijgen dus geen kans meer om ‘kasplantje’te worden. De patienten die het wel overleven, zijn dus degenen met de goede uitkomst en dat blijft hoe dan ook nog steeds een laag percentage.
    Met deze berichtgeving wordt dus een verkeerd beeld geschept dat ouderen het niet zo slecht doen na reanimatie, maar dat is dus niet correct.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.