Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe ontlastingschaal voor kinderen onder de twee jaar

Noor Bekkali onderzocht de moeizame ontlasting van kinderen van 0 tot 2 jaar. Zij promoveerde op het onderwerp ’Constipation in infancy and childhood. New insights into pathophysiological aspects and treatment’.

Bij 99 procent van de gezonde zuigelingen vindt de eerste ontlasting, meconium, binnen 48 uur plaats. Bij te vroeg geboren of te lichte kinderen is de meconiumlozing vaak vertraagd. Bekkali onderzocht de duur van de meconiumlozing als maat voor darmmotiliteit (de werking van de darm).

Ontlastingschaal kinderen
Daarnaast keek de promovenda naar karakteristieken van de ontlasting met als doel het ontwikkelen van een ontlastingsschaal voor kinderen onder de twee jaar: de ‘Amsterdam infant stool form scale’.

Waterhuishouding
Obstipatie (verstopping) komt zowel bij zuigelingen als bij oudere kinderen veel voor. Meestal wordt geen lichamelijke oorzaak gevonden. Het proefschrift laat zien dat de waterhuishouding van de darm, die mede bepaald wordt door chloorsecretie, daarin mogelijk een rol speelt. Na een jaar intensieve behandeling heeft de helft van de kinderen met obstipatie nog altijd klachten. Bekkali vergeleek daarom ook effectiviteit en bijwerkingenprofiel van een aantal nieuwe en bestaande laxeermiddelen.

Meer informatie:  N. Bekkali, S. Hamers, J. Reitsma, L. Van Toledo, M. Benninga.
Infant Stool Form Scale: Development and Results. The Journal of Pediatrics, Volume 154, Issue 4, Pages 521-526.

Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.