Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Nieuwe partij Zorgend Nederland wil meedoen aan Tweede Kamerverkiezingen

Een hoger salaris, na 40 dienstjaren stoppen met werken, en betere arbeidsvoorwaarden: dat zijn enkele standpunten uit het partijprogramma van Zorgend Nederland. In maart hoopt de partij mee te doen aan de Tweede Kamerverkiezingen.
Plenaire zaal Tweede Kamer
Het is nog niet zeker dat de nieuwe partij in de Tweede Kamer komt. Foto: Wikimedia Commons

‘De covid-19-pandemie legde pijnpunten in ons huidige systeem bloot,’ meldt de site van de partij. ‘Het initiatief voor de oprichting van Zorgend Nederland is ontstaan op de werkvloer, waar de eerste problemen zichtbaar werden. Naarmate de pandemie meer om zich heen greep, zagen we ook dat het een effect heeft op de gehele samenleving, van gezondheidszorg tot aan de politie, van het onderwijs tot aan horeca.’

Ruimte voor medewerkers

De partij vindt dat het systeemdenken moet worden afgeschaft. Juist in coronatijd werd duidelijk wat medewerkers zelf kunnen bewerkstelligen, als ze daar maar de ruimte voor krijgen.

Jos de Blok is lid van het kernteam van de partij, een soort bestuur. ‘Zorgverleners moeten nu van hun zorgorganisaties vaak dingen doen waarvan ze zich afvragen of dat wel zo moet. En de zaken die ze echt belangrijk vinden, daar komen ze niet aan toe,’ zegt hij tegen Zorgvisie.

De oorzaak is volgens De Blok dat beleidsmakers, politici, toezichthouders en zorgbestuurders onvoldoende uitgaan van de wereld van vakmensen. ‘Ze maken vanuit hun systeemwereld ingewikkelde structuren met wetten en regels. Daardoor is er geen ruimte voor het vakmanschap van de mensen die het echte werk doen. Die hebben daar echt last van. Dat speelt niet alleen in de zorg, maar ook in het onderwijs en bij de politie.’

Naast Jos de Blok zitten zes andere bestuursleden in het kernteam. De meesten komen uit de zorg. Lian Holkenberg is de partijvoorzitter. Zij is al 40 jaar ok-assistent.

Deelname Tweede Kamerverkiezing niet zeker

Zorgend Nederland doet niet per definitie mee aan de Tweede Kamerverkiezingen. Daarvoor heeft de partij ondersteuningsverklaringen nodig. Er zijn 20 kiesdistricten in Nederland en per kiesdistrict moeten er voor 1 februari 2021 minimaal 30 ondersteuningsverklaringen worden ingediend.

Lukt dat niet, dan doet de partij niet mee. Op haar Facebookpagina roept de partij potentiële stemmers op zo’n verklaring te tekenen. Dat moet persoonlijk op het gemeentehuis van iemands woonplaats.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.