Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Nieuwe post-hbo Wijkverpleegkunde

Jonge wijkverpleegkundigen voelen zich vaak onvoldoende voorbereid op de praktijk. Dit concludeert de Stichting Bevordering Wijkverpleegkunde na een onderzoek onder zo’n 350 wijkverpleegkundigen. De stichting start daarom met een nieuwe post-hbo Wijkverpleegkunde.
Nieuwe post-hbo Wijkverpleegkunde

Waarom is de SBW gestart met deze opleiding?
TvZ vroeg het aan een van de oprichters van de SBW: Henk Rosendal, tevens lector Wijkzorg aan de Hogeschool Rotterdam.
‘We hebben in 2012 onderzoek gedaan onder zo’n 350 wijkverpleegkundigen met de vraag in hoeverre zij zich na hun initiële opleiding voldoende voorbereid voelden op hun taken. Meer dan de helft gaf aan dat dit onvoldoende was. Het gaat dan niet zozeer om het verpleegtechnisch handelen, de ‘zorg aan het lijf’, maar om vaardigheden als indiceren, coachen, samenwerken met andere disciplines en het opstellen van preventieplannen. Dit sloot aan bij onze ervaring dat het huidige hbo-v in toenemende mate opleidt tot ‘basisverpleegkundigen’ die na hun afstuderen vaak over onvoldoende competenties beschikken om als volwaardige wijkverpleegkundige aan de slag te gaan.’

‘De directe aanleiding om deze, niet-commerciële, opleiding te ontwikkelen zijn de veranderingen in de langdurige zorg, waarbij de wijkverpleegkundige zorg niet meer vanuit de AWBZ wordt bekostigd, maar via de zorgverzekeringswet. Maar er gaat veel meer veranderen dan alleen de bekostiging: wijkverpleegkundige zorg is dadelijk niet meer afhankelijk van een indicatie van het CIZ; de wijkverpleegkundige wordt verantwoordelijk voor een wijk en krijgt daar een bedrag voor. Als wijkverpleegkundige moet je dan gaan nadenken over hoe je de middelen gaat inzetten. Er komt meer nadruk op eigen regie van de patiënt. De wijkverpleegkundige moet ondernemend gedrag gaan vertonen, onderhandelen, indiceren, toewijzen, innoveren en vernieuwingen implementeren. Een enorme verandering. Dit vraagt een geheel andere benadering van het werk. We hebben de indruk dat werkgevers en wijkverpleegkundigen de omvang en urgentie van deze veranderingen nog niet zien.’

En de hbo-v-ers met het uitstroomprofiel maatschappelijke gezondheidszorg dan?

Er is een grote variatie tussen de mgz-variant van de verschillende hbo-v’s. Hierdoor weet je nog niet precies wat een wijkverpleegkundige nu precies kan, dat verschilt per hbo-v, en is bovendien sterk afhankelijk van de organisatie waar wijkverpleegkundigen daarna komen werken.

Wat is onderscheidend aan deze opleiding?

Onder andere de aandacht voor ondernemerschap: studenten gaan een business case bouwen voor het eigen team, een implementatieplan schrijven en studenten leren vaardigheden om ‘zichzelf beter te presenteren’. Verder leren deelnemers om zelfstandig te indiceren. De opleiding is erop gericht om de benodigde professionaliseringsslag te maken. We werken daarbij met het concept meester-gezel-leren: van de studenten vragen we om na het afstuderen vijf jaar beschikbaar te zijn als meester voor nieuwe studenten. Dit kost hen maximaal 10 uur per jaar.

Met hoeveel studenten gaan jullie van start?

‘We verwachten in september 2014 te starten met 15 studenten. Drie maanden later begint, bij voldoende aanmeldingen, de volgende lichting en dan weer drie maanden later een volgende.’

Voor informatie over de opleiding: www.opleidingwijkverpleegkundige.nl

5 REACTIES

  1. Er bestaat al drie jaar een post-bachelor opleiding Wijkverpleegkunde bij Avans+! Gebaseerd op het expertisegebied van de wijkverpleegkundige, en ingezet vanuit het vakmanschap van de wijkverpleegkundige met een toegevoegde waarde voor de cliënt.

  2. Lees alle reacties
  3. Dit heeft m.i. potentie om een erg waardevolle aanvulling op het opleidingsaanbod in NL te worden. Ik zie zo een, twee, drie weinig wetenschappelijke competenties onder het docentenkorps (eentje), maar wellicht toont zich dat niet in de korte beschrijvingen. ‘Managementblabla’ zou ik zeker wel verwelkomen, zeker bij organisaties waarin overhead steeds verder wordt beperkt is het managen aan de orde van de dag en met de veranderingen die op komst zijn in het zorgstelsel gaat dat een belangrijke factor in het vak worden.

  4. Hartstikke leuk. Ik blijf wel van mening dat je pas gaat leren in de praktijk. Daar kan geen opleiding 100% bij aansluiten. Wellicht is niet iedereen geschikt voor de rol als wijkverpleegkundige. Ik zweer ook bij de combinatie MBO (praktijkgericht) en HBO (doordenken). Succes Henk en wellicht weer tot ziens.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.