Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe pre-ok screening levert tijdswinst

MAARSSEN - Tijdswinst en meer overzicht. Dat zijn de resultaten van de nieuwe pre-operatieve screening op de afdeling Thoraxchirurgie in het Catharina Ziekenhuis Eindhoven. Twee nurse practitioners hebben deze screening op poten gezet.

De verworven informatie uit de screening komt via een zelf ontworpen elektronisch klinisch pad bij alle betrokken partijen terecht: de chirurg, anesthesist, zaalarts en de verpleegkundigen. Het klinisch pad is gekoppeld aan een Decision Support Systeem, een automatiseringssysteem dat waarschuwt wanneer er gegevens ontbreken, onjuist zijn of in strijd zijn met elkaar. ‘Op die manier is het niet meer mogelijk dat mensen dubbel werk doen of niet goed op de hoogte zijn’, zegt Smeulders in de Nursing van oktober.

Uniek

De screening die door NP’s Corry Smeulders en Suzan Brugmans is ontwikkeld, wordt uitsluitend door de nurse practitioners gedaan. Hiermee is het CZE uniek in het land. Op die manier hoeven patiënten die voor een operatie komen niet vier of vijf keer hetzelfde verhaal te vertellen aan verschillende disciplines. Wel krijgen de pre-operatieve patiënten op de dag van de screening een kennismakingsgesprekje met de chirurg en anesthesist.

Papierhandel
Beide nurse practitioners hebben onderzocht wat de resultaten zijn van het werken met de nieuwe screening. Aan de enquête deden 222 patiënten mee, waarvan 66 procent reageerde. ‘Wat opviel was dat de patiënten vooral tevreden waren over de eenduidige informatie die ze kregen en ook waardeerden zij de prettige bejegening door de NP’s’, zegt Corry. De patiënten gaven massaal aan dat zij zich gehoord voelden en het idee hadden dat er tijd voor hen was. ‘En de collega’s gaven aan blij te zijn dat de papierhandel eindelijk eens aan banden werd gelegd’, aldus Smeulders.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.