Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe richtlijn delier voor volwassenen en ouderen

De veelgebruikte CBO-richtlijn voor delier uit 2004 is herzien. In de nieuwe, multidisciplinaire richtlijn is meer aandacht voor screening en niet-medicamenteuze preventie en behandeling.
Nieuwe richtlijn delier voor volwassenen en ouderen
Foto: ANP Lex van Lieshout

De nieuwe richtlijn geldt voor volwassen patiënten die zijn opgenomen in het ziekenhuis of verpleeghuis. De Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie (NVKG) nam het initiatief tot herziening van de richtlijn. Aanleiding hiervoor waren nieuwe inzichten op het gebied van screening, diagnostiek en zowel niet-medicamenteuze als medicamenteuze behandeling.

Risicofactoren

In de nieuwe richtlijn is aandacht voor risicofactoren en het screenen van risicopatiënten. Risicofactoren die genoemd worden zijn: leeftijd, acute opname-indicatie, medicatiegebruik, infectie, fixatie, cognitieve stoornissen of dementie, ernst van de ziekte, visusstoornis. Om risicopatiënten te screenen op aanwezigheid van delier adviseert de nieuwe richtlijn de delier observatie screeningschaal DOSS.

Bekijk de richtlijn
Nieuwsgierig geworden naar de herziene richtlijn? Je vindt hem op onze pagina met richtlijnen en protocollen.

Niet-medicamenteuze interventies

Niet-medicamenteuze preventie en behandeling krijgen in de nieuwe richtlijn veel nadruk. Geadviseerd wordt om een meervoudig interventieprogramma toe te passen, gericht op oriëntatie, optimaliseren van visus, slaap, mobilisatie, hydratatie en voeding. Ook het staken van uitlokkende medicatie (zoals opioiden) kan een belangrijke interventie zijn.

De richtlijn is in 2013 al afgerond, maar is onlangs definitief geautoriseerd door alle betrokkenen.

Meer weten over delier?
In het zomernummer van Nursing (verschijnt in juli) lees je alles over delier. Nog geen abonnee? Neem dan hier een abonnement.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.