Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Nieuwe richtlijn eindigt NDT

Aan de Neuro Development Treatment (NDT), is vrijdag officieel een einde gekomen. De benaderingswijze NDT werd sinds het einde van de jaren tachtig in de neurologieverpleegkunde gebruikt.

De benaderingswijze werd officieel beëindigd tijdens de presentatie van de nieuwe verpleegkundige revalidatierichtlijn beroerte in Utrecht. Mensen uit de praktijk waren altijd erg enthousiast over NDT, maar uit literatuuronderzoek bleek al eerder dat er geen verschillen zijn met traditionele wondbehandelingen.

Neuroverpleegkunde
NDT was de standaard behandeling na een CVA. De essentie van die benaderingswijze was dat de aangedane zijde gestimuleerd werd. Neuroverpleegkundige Paul van Keeken gaf vrijdag aan dat NDT toch een belangrijke benaderingswijze bleef, omdat er in de neuroverpleegkunde eigenlijk niets anders was. ‘Vóór NDT kwam de neuroverpleging oneerbiedig gezegd neer op sjorren en trekken. Met NDT hadden we iets in handen dat te beredeneren viel,’ aldus Van Keeken, die aan de wieg stond van NDT.

Nieuwe richtlijn
In 2003 kwam verplegingswetenschapper Thóra Haffsteinsdottír in een onderzoek tot de conclusie dat er geen bewijs was dat NDT werkt. De jaren daarna is dat bewijs alleen maar versterkt.  Met de lancering van een geheel nieuwe richtlijn werd het volgens Van Keeken nu dan toch tijd om NDT definitief los te laten. ‘We hebben er nu iets heel moois voor terug gekregen.’

Door: redactie Nursing

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. NDT.. de eeuwige discussie, maar nooit eerder werd naar mijn weten de afkorting uitgelegd als Negatieve Druk Therapie. Het was en blijft altijd de afkorting van neuro developmental therapy, lijkt ook meer op een neurologische therapievorm…..en getuigt m.i. van meer kennis van zaken en respect voor de grondleggers en ontwikkelaars

  3. NDT heeft geen meerwaarde ten opzichte van andere therapieen , dat is de uitkomst van het onderzoek van T.Hafsteindottir. Dat betekent niet dat het niet werkt maar dat de exclusieviteit van NDT fors achterhaald is.
    Maar natrappem is een van de slechtste eigenschappen die mensen hebben. Zoals Paul van keeken juist verwoorde; Toen 1984 was NDT het concept waardoor wij de patienten met een beroerte optimaal konden helpen , nu 2009 blijken er zoveel meer mogelijkheden te zijn . Dus nu vast pinnen op NDT is dom maar alles weggooien is nog dommer.
    En als je een afkorting probeert te vertalen , doe het dan goed want NDT kan ook Ned.dans Theather zijn .

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.