Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe richtlijn moet verslaglegging en overdracht verbeteren

Vandaag is de nieuwe richtlijn Verpleegkundige en Verzorgende Verslaglegging gepubliceerd. De richtlijn geeft aanbevelingen voor de verslaglegging in het individuele zorgdossier van de cliënt en voor de overdracht.

De richtlijn Verslaglegging is ontwikkeld door de Hanzehogeschool Groningen in samenwerking met V&VN en met financiering van ZonMw.

Verslaglegging is de basis

‘Verslaglegging is de basis, een cruciaal deel van ons werk,’ licht Kim de Groot toe. Als wijkverpleegkundige en Nivel-onderzoeker was ze nauw betrokken bij de totstandkoming van de richtlijn. ‘Het is hoe wij met elkaar communiceren en hoe we ervoor zorgen dat er goede zorg kan worden verleend. Je bent als verzorgende of verpleegkundige natuurlijk niet bij elk zorgmoment van elke cliënt.’

Niet gebruiksvriendelijk

Uit onderzoek bleek dat collega’s het soms lastig vinden om cliënten te betrekken bij verslaglegging en dat de systemen niet altijd gebruiksvriendelijk zijn, bijvoorbeeld omdat er geen logische plek is om bepaalde informatie in te voeren. ‘Dat zorgt voor frustratie,’ aldus De Groot. ‘Het is daarom goed dat de richtlijn – uit 2011 – is vernieuwd. Die was behoorlijk achterhaald, er werd nog uitgegaan van papieren dossiers. Deze nieuwe versie past in deze tijd, waarin we digitaal werken.’

De richtlijn bevat 8 aanbevelingen voor verpleegkundigen en verzorgenden. Je vindt de nieuwe richtlijn Verpleegkundige en Verzorgende Verslaglegging op de website van V&VN.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.