Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe richtlijn over ADL-zorg: dit valt op

Een nieuwe ADL-richtlijn bevat onder meer adviezen over het gebruik van de Barthel Index, om de mate van ADL-zelfstandigheid te beoordelen.
Patiënte en verpleegkundige.
Onlangs verscheen de eerste richtlijn over ADL. Foto: Arno Massee

De Barthel Index is het aanbevolen meetinstrument dat het vermogen om ADL-activiteiten zelf uit te voeren vaststelt. Dat staat in de nieuwe richtlijn Zorg bij Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen (ADL).

Bij zorgvragers die revalideren wordt de Utrechtse Schaal voor de Evaluatie van Klinische Revalidatie (USER) aanbevolen om de ADL-zelfstandigheid te meten.

Meer aanbevelingen

Andere aanbevelingen uit de ADL-richtlijn gaan vooral over goed samenwerken met zorgvragers en mantelzorgers, en over het duidelijk vastleggen van informatie. Zo vraag je natuurlijk naar de specifieke ADL-gewoonten, geef je aan dat de zorgvrager een belangrijke stem heeft, en leg je de woonomgeving zorgvuldig vast in het dossier.

Ook inventariseer je (veranderende) drijfveren van de zorgvrager op het gebied van ADL. ‘Ga bovendien in een gesprek met de mantelzorger na in hoeverre deze zich competent voelt en de kennis en vaardigheden bezit om de zorgvrager in de ADL-zorg te ondersteunen’, is ook zo’n aanbeveling.

Ontwikkeling richtlijn

De Richtlijn Zorg bij Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen (ADL) is geschreven voor verpleegkundigen en verzorgenden. De richtlijn is in samenwerking met V&VN en met financiering van ZonMw ontwikkeld door Maastricht University.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.