Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Nieuwe richtlijn psychische klachten bij kanker

Er is een nieuwe richtlijn in de maak over psychosociale klachten bij kanker. Dertig procent van de patiënten heeft door angst of depressie extra zorg nodig.
Nieuwe richtlijn psychische klachten bij kanker

Om de psychosociale klachten van kankerpatiënten beter in kaart te brengen, introduceert het VU Medisch Centrum de zogenoemde Lastmeter: een lijst met 49 vragen die de kwaliteit van leven bij kanker meet. Kankerpatiënten geven op een ’thermometer’ de zwaarte van hun draaglast aan met een cijfer. Wie een vijf of hoger geeft, heeft vaak extra zorg nodig, zoals thuiszorg of gesprekken met een psycholoog.

Nieuwe richtlijn
De Lastmeter is onderdeel van de landelijk aanbevolen richtlijn screening van het Nationale Programma Kankerbestrijding. Alle acht universitaire medische centra gaan deze richtlijn de komende jaren invoeren in hun behandeling van kankerpatiënten. 
De Lastmeter kan ingezet worden bij elke soort kanker, maar in VUmc is de proef begonnen bij patiënten met borstkanker. De resultaten zijn echter zo veelbelovend dat de proef binnenkort wordt uitgebreid naar andere patiëntengroepen met kanker. Patiënten voelen zich beter gehoord, krijgen sneller hulp bij (lichamelijke) klachten en artsen en verpleegkundigen kunnen patiënten gerichte zorg bieden, zo stelt het VU Medisch Centrum.  

Verpleegkundigen en emoties bij kanker
Een op de drie kankerpatiënten krijgt last van klachten als angst of depressie, maar lang niet iedereen wordt hiervoor behandeld. Patiënten durven vaak niet over deze klachten te beginnen en verpleegkundigen en artsen herkennen de problematiek vaak niet. In mei 2009 berichtte Nursing al dat verpleegkundigen slecht zijn in het herkennen van emotionele problemen bij kanker. Dat bleek toen uit een promotie-onderzoek van Ruud Uitterhoeve.

Spits / VU Medisch Centrum

3 REACTIES

 1. De Nederlandse Vereniging voor Psychosociale Oncologie heeft het initiatief genomen voor de ontwikkeling van de richtlijn ‘Detecteren behoefte psychosociale zorg’. Deze richtlijn is onlangs opgesteld met procesondersteuning van de Vereniging van Integrale Kankercentra (VIKC) en financiering vanuit KWF Kankerbestrijding. De richtlijn beveelt de Lastmeter* aan als instrument om distress bij kankerpatienten te signaleren. Daarnaast bevat de richtlijn ook aanbevelingen over de meetmomenten, het gesprek met de patient, verwijzing naar gespecialiseerde (psychosociale/(para)medische) hulpverleners en de organisatorische randvoorwaarden. De richtlijn komt het najaar beschikbaar op http://www.oncoline.nl
  Met de richtlijn wil men bewerkstelligen dat bij alle volwassen patienten met kanker die zorg ontvangen in een ziekenhuis op systematische wijze gesignaleerd wordt of er sprake is van distress en indien gewenst passende zorg wordt aangeboden. Het tijdig signaleren van distress en indien nodig tijdig verlenen van extra zorg draagt bij aan het voorkomen van ernstige problematiek en kan resulteren in een betere kwaliteit van leven voor de patient.
  De VIKC biedt ondersteuning aan de ziekenhuizen bij het implementeren van de aanbevelingen uit dde richtlijn.
  * versie Tuinman et al, Cancer 2008
  Neem voor meer informatie contact op met: Marjolein van der Pol, procesbegeleider van deze richtlijn

 2. Lees alle reacties
 3. Niet alleen de academische ziekenhuizen gaan de Lastmeter gebruiken, of gebruiken ze al, zo bleek bij een bijeenkomst van het IKNO (integraal kankercentrum) vorige week over dit onderwerp. Ook ons ziekenhuis, Gelre ziekenhuizen, start binnenkort. Trouwens ook bij de borstkankerpatiënten.

 4. Niet alleen de academische ziekenhuizen gaan de Lastmeter gebruiken, of gebruiken ze al, zo bleek bij een bijeenkomst van het IKNO (integraal kankercentrum) vorige week over dit onderwerp. Ook ons ziekenhuis, Gelre ziekenhuizen, start binnenkort. Trouwens ook bij de borstkankerpatiënten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.