Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe richtlijn valpreventie in Vlaanderen

Veel minder ouderen in Vlaanderen zullen thuis pijnlijke letsels overhouden door een valpartij. De K.U. Leuven heeft een nieuwe praktijkrichtlijn voor valpreventie ontwikkeld waarmee thuiszorgmedewerkers hun patiënten beter voor vallen kunnen behoeden.

De richtlijn ‘Uniforme aanpak Valpreventie Vlaanderen’ is met name bedoeld voor de thuiszorg. Het bundelt diverse valpreventieplannen die al in de zorg gebruikt werden en vormt daarmee een eenduidig beleid voor de aanpak van valproblematiek. De praktijkrichtlijn geeft de risicogroepen weer, maar ook specifieke valfactoren en preventieve acties komen erin voor. Wijkverpleegkundigen kunnen deze onderwerpen met behulp van een checklist aflopen.

Tijdsbesparing
Het merendeel van de hulpverleners die de richtlijn in een pilotstudie gebruikten was positief. Vooral de tijdsbesparing bevalt goed: volgens de zorgverleners kost het met de richtlijn minder tijd om tot een juiste interventie en evaluatie van valproblemen bij specifieke cliënten te komen. De pilotstudie is gehouden onder ruim honderd hulpverleners bij 1142 ouderen.

Zorgkosten
De richtlijn is tot stand gekomen op verzoek van de Vlaamse minister van Welzijn en Volksgezondheid Inge Vervotte. Een wetenschappelijke werkgroep onder leiding van Koen Milisen en Eddy Dejaeger van de K.U Leuven heeft de richtlijn uitgewerkt. Een dergelijke richtlijn was volgens Vervotte nodig omdat in België één op drie thuiswonende 65-plussers minimaal eenmaal per jaar valt. Bij de 80-plussers is dat zelfs de helft en dat brengt teveel zorgkosten met zich mee.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.