Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe richtlijn over Parkinson

De richtlijn ‘Verpleegkundige zorg bij de ziekte van Parkinson’ is herzien.
Parkinson.JPG

‘Geef parkinsonmedicatie nooit met pap of vla’>>>

De vorige richtlijn voor verpleegkundigen over Parkinson dateert uit 2000. Omdat deze verouderd is en onvoldoende handvatten voor de praktijk biedt, besloten de Nederlandse Werkgroep Parkinsonverpleegkundigen (NWP, een werkgroep binnen V&VN) en ParkinsonNet om een nieuwe landelijke richtlijn Verpleegkundige zorg bij de ziekte van Parkinson te ontwikkelen.

Aanbevelingen
De richtlijn adviseert algemeen verpleegkundigen over het herkennen van verpleegproblemen, stelt criteria voor verwijzing op en bevat aanbevelingen voor verpleegkundige interventies. Een van die aanbevelingen is dat anti-Parkinsonmedicatie nooit met eiwitrijk voedsel als pap of vla gegegeven moet worden, omdat eiwitten de werking van de medicatie verminderen. Geef het liever met appelmoes>>>

De richtlijn downloaden?
Op de website www.parkinsoninzorg.nl kun je meetinstrumenten in pdf downloaden, evenals de richtlijn en een Handreiking parkinsonzorg voor het verpleeghuis. In Nursing april vind je een uitgebreid artikel met de belangrijkste aanbevelingen uit de richtlijn. In dit filmpje vind je de tips in het kort. 

10 tips voor goede parkinsonzorg from ParkinsonNet on Vimeo.

 

Reageren weer mogelijk

Ingelogde gebruikers kunnen weer reageren op Nursing.nl. Had je al een account in 2015, dan moet je eenmalig een nieuw wachtwoord aanvragen. Nog geen account? Registreren kan hier

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.