Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Nieuwe richtlijn voor inbrengen neusmaagsonde

Om neusmaagsondes veilig en goed te plaatsen is de multidisciplinaire richtlijn 'Neusmaagsonde' ontwikkeld. De richtlijn beschrijft de werkwijze bij het inbrengen van de neusmaagsonde, de controle van de positie, het toedienen van medicatie en het voorkomen van verstopping.
Nieuwe richtlijn voor inbrengen neusmaagsonde

Beroepsvereniging V&VN heeft de richtlijn gepubliceerd.

In de richtlijn wordt beschreven wat de meest geschikte werkwijze is om een neusmaagsonde bij een patiënt in te brengen, inclusief het bepalen van de lengte van de sonde. Ook wordt uitgelegd op welke wijze  de neusmaagsonde het best wordt gefixeerd, welke stappen achtereenvolgens worden doorlopen om de positie van de neusmaagsonde op een betrouwbare, valide en bruikbare methode te controleren. En hoe de verpleegkundige zorgt voor optimale medicatievoorziening via de sonde, denk daarbij aan toedieningsvorm, het wel of niet vermalen en oplossen en de interactie met voeding en verschillende soorten medicatie. Tot slot bespreekt de richtlijn op welke wijze verstopping van de sonde wordt opgelost en voorkomen.

Foute plaatsing neusmaagsonde
Een eenduidige richtlijn is van belang omdat het inbrengen van een neusmaagsonde gepaard kan gaan met een foute positie waarbij één of beide openingen van de sonde gelegen zijn in de luchtwegen, slokdarm of dunne darm. Ook kan de sonde opgekruld in de maag liggen. Een foute plaatsing kan leiden tot aspiratie, longontsteking, pneumothorax, perforatie en voedselintolerantie, afhankelijk van verkeerde plaatsing in de luchtwegen, dunne darm of slokdarm. 

Patiënt overleden
Uit een analyse van de Inspectie in de periode 2007 – 2009 blijkt dat in totaal 21 meldingen werden ontvangen van calamiteiten met het inbrengen van een neusmaagsonde. De meeste calamiteiten, dertien, vonden plaats in ziekenhuizen. In verpleeghuizen was sprake van vijf calamiteiten en in de thuiszorg drie. Bij elf meldingen is de patiënt vervroegd overleden, bij twee meldingen was er sprake van blijvend letsel en bij zeven meldingen bleven patiënten gevrijwaard van blijvend letsel. In één situatie is het letsel onbekend.

Waarschuwing voor verpleegkundige
In maart dit jaar kreeg een verpleegkundige een waarschuwing van het tuchtcollege nadat een patiënte in haar verpleeghuis was overleden aan ademhalingsproblemen als gevolg van een neusmaagsonde die verkeerd was ingebracht.

Bekijk de hele richtlijn ‘Neusmaagsonde’.

V&VN
Door: redactie Nursing

Meer Nursing


Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Tegenwoordig kun je ook via Facebook op de hoogte van de laatste nieuwtjes, blogs en expertbijdragen. Ga naar
www.facebook.com/VakbladNursing

NursingBanen
Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.